Zeewolde

Rob van der Laan, pleiter van Waterstof in Zeewolde Kiest

Warmtetransitie moet onderdeel worden van energietransitie, omdat warmte creëren energie kost. Dit leek in eerste instantie niet te gebeuren.

Door de input van Rob van der Laan op verschillende bijeenkomsten en het inleveren van een zienswijze is uiteindelijk de warmtetransitie wel op de kaart gekomen. Het is echter nog geen gelopen race. Er moet nog meer aandacht voor komen, aldus de heer van der Laan in de aflevering van Zeewolde Kiest op 25 oktober.

Rob van der Laan heeft een informeel samenwerkingsverbond opgericht "Waterstof voor Zeewolde"; dit bestaat uit 70 tot 75 mensen. Met elkaar pleiten zij voor een serieus en gedegen onderzoek naar de mogelijkheden om waterstof te gaan gebruiken als energiebron.
Zij willen ook aan tafel met andere stakeholders om hier serieus over te praten. Andere stakeholders zijn dan bijvoorbeeld Liander, woningcoöperaties en de gemeente.

Rob van der Laan, pleiter van Waterstof in Zeewolde Kiest

De urgentie is nog groter geworden door de prijsverhoging van gas, waardoor je nog sneller van het gas af zou moeten.
Flevoland levert meer groene energie dan dat het nodig heeft. Hiermee zou je ook Waterstof kunnen opwekken, wat bedrijven weer kunnen gebruiken. Waterstof is namelijk ook een buffer, waarmee je vanuit zonne-energie, opgewekt in de zomer, de huizen in de winter zou kunnen verwarmen.
Rob van der Laan beweert niet dat het een bewezen oplossing is maar het moet wel serieus een overweging zijn, die onderzocht moet worden.

Bezwaren die de gemeente noemt over het gebruik van twee verschillende bronnen en dus netten, zijn inmiddels ook achterhaald. Ontwikkelingen hierin gaan ontzettend snel.
De gasleidingen zouden prima gebruikt kunnen worden.

Wanneer mensen geïnteresseerd zijn over de ontwikkelingen, of zich willen aansluiten om mee te denken, kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hier kunt u ook de betogen lezen van de heer van der Laan, die hij in de commissievergadering en raadsvergadering heeft houden.

Commissievergadering

Raadsvergadering

Advertentie