Zeewolde

Rustige jaarwisseling met ‘mooi vuurwerk’ in Zeewolde

Tijdens het eerste plaatselijke politiepersuur van 2023 gaf politiechef Miklos Coumou aan dat de jaarwisseling, “op enkele kleine meldingen na”, rustig is verlopen in de gemeente Zeewolde.

De politie werd diverse malen opgeroepen vanwege een conflict tussen buurtbewoners, maar er werden geen aanhoudingen verricht, meldde Coumou. “In de omgeving van de Hertenkamp werd een aantal verkeersborden vernield en ook een prullenbak op de Kerkstraat moest het ontgelden, maar al met al zijn wij heel tevreden.”

De roep om een vuurwerkverbod, waar in den lande over wordt gesproken, komt dan ook niet uit Zeewolde.

Rustige jaarwisseling met ‘mooi vuurwerk’ in Zeewolde

Burgemeester Gerrit Jan Gorter: “Ik ben geen voorstander van een vuurwerkverbod, omdat je dat gewoon niet kunt handhaven. Ik snap wel dat ‘ze’ in grote steden een probleem hebben, maar dat geldt slechts voor een paar steden. Naast Zeewolde zijn er nog wel meer gemeenten waar de jaarwisseling gewoon fantastisch verlopen is.” Gorter liet vorig jaar al weten een vuurwerkverbod ‘een heel slecht en dom besluit’ te vinden.

De burgemeester roept in herinnering dat vuurwerk “overal in Europa te verkrijgen” is en “dan gaan wij als beste jongetje van de klas zo’n vuurwerk instellen omdat er in een paar grote steden een puinhoop van gemaakt wordt”. Een landelijk verbod zou niet te handhaven zijn, zegt Gorter nogmaals. “Krijg ik er dan honderd agenten bij? Ik weet zeker dat ik die niet krijg, want die moeten allemaal naar de grote steden, waar ze de zaak niet onder controle kunnen krijgen.”

Gorter richt zijn blik weer op Zeewolde: “Als je ziet hoe het nu gegaan is? Hoe mooi het vuurwerk hier was, hoe mensen er met elkaar mee omgingen, hoe mensen de jaarwisseling met elkaar hebben gevierd en hoe mooi het dorp is opgeruimd.......... Als je zo’n voorbeeld hebt, gaan we toch niet alles verbieden? Wij zijn Nederlanders hè; als iets verboden wordt, dan doen we het juist.”

 

Advertentie