Zeewolde

Social Sofa ‘Ontmoeten en Verbinden’ onthuld

Het bevlogen sociaal engagement van ‘Vrouwen van Nu Zeewolde’ staat op de website van de vereniging treffend verwoord: “Met de kracht van vrouwen de leefomgeving versterken”. Maandagochtend 21 september werd, zonovergoten, de daad krachtig bij dat woord gevoegd door de feestelijke onthulling van Zeewoldes eerste Social Sofa, op een prachtige locatie aan het Marktpad. De drie-vrouw-sterke werkgroep die het allemaal in banen moest leiden had, ondanks de corona-tegenwind, alle eer van haar werk. Kleurig en fleurig staat hij daar, die Sofa, tussen het groen.

Een Social Sofa, waarvan er inmiddels vele te vinden zijn in Nederland, is een betonnen buitenbank die volgens een uniek ontwerp wordt ‘gemozaïekt’: met gekleurde rechthoekige en driehoekige steentjes wordt een vooraf overeengekomen ontwerp in mozaïek op het beton gelegd en vervolgens spiegelglad afgewerkt, zodat er ook nog comfortabel op gezeten kan worden. In Zeewolde was tot nu toe zoiets niet te vinden, maar daar is nu dus verandering in gekomen.

Social Sofa ‘Ontmoeten en Verbinden’ onthuld

“Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van onze afdeling van Vrouwen van Nu willen wij in ons jubileumjaar 2020 een Social Sofa aanbieden aan de inwoners van Zeewolde”, zo staat te lezen in een motivatie aan een mogelijke subsidieverstrekker. Geweldig plan, maar hoe voer je dat uit?

Het bijeenharken van financiële middelen om het plan te kunnen uitvoeren bleek niet eenvoudig, maar de dames weten op dat punt van wanten. Vele instanties, fondsen en bedrijven kregen het verzoek voorgelegd om een bijdrage te leveren, en dat werd meestal gehonoreerd. Alle beetjes hielpen. De middenstand liet zich niet onbetuigd, ‘Kern met Pit’, een fonds voor buurtideeën blies in de bus, ondernemer van het jaar Arjen Verschure doneerde zijn gewonnen cheque, de lijst met gulle gevers is lang. Het streefbedrag werd gehaald, “en toen resteerde de vraag: wie gaat het ontwerpen?”, aldus de werkgroep. Dat het “in Zeewolde moest blijven” lag voor de hand, en daarom werd het ontwerp gegund aan tekenaar en schilder Ben van den Hengel, met hulp van zijn zoon Sylvester, grafisch ontwerper van professie. Zij hielden zich, zoals verwacht, nauwgezet aan de opdracht: veel grote en kleine details in het ontwerp verwijzen naar de Zeewolder samenleving, met de koe en windmolens als blikvangers.

De bijeenkomst op die zonnige maandagochtend moest natuurlijk coronaproof verlopen, maar ook dat was allemaal keurig geregeld. In de buitenlucht, op gepaste afstand van de kijkers en luisteraars onthulden vader en zoon van den Hengel persoonlijk de Sofa, sprak Zeewolder tweede-kamerlid Helma Lodders inspirerende woorden, en bedankte wethouder Egge Jan de Jonge hartelijk voor het geschenk, namens de gemeente. Het gezelschap verplaatste zich vervolgens naar de tent van de atletiekbaan aan het Kluunpad, waar comfortabel zittend kon worden nagepraat, getoost en geluncht. ‘Ontmoeten en Verbinden’, staat op de achterzijde van de bank. Dát brachten de dames feestelijk in praktijk, in de hoop dat goed voorbeeld goed zal doen volgen: “Ga maar lekker zitten!”

Bron: Zeewolde Actueel

Advertentie