Zeewolde

Stevige taal burgemeester Gorter over drugsoverlast, azc en Buitenplaats Horsterwold

Burgemeester Gerrit Jan Gorter was dinsdagavond 27 juni te gast in het LOZ-programma Zeewolde Kiest. Hij sprak over jongeren die ontsporen, wat hij daarbij van ouders verwacht, het binnenkort te heropenen azc en de verstoorde relatie met het bestuur van Buitenplaats Horsterwold.

Verleidingen

Volgens Gorter wonen we anno 2023 nog steeds in een ‘leuk, jong en veilig’ dorp. Een landelijke norm op Zeewolde loslaten heeft volgens de burgervader weinig zin. “Omdat de bevolkingsopbouw er heel anders is”, legde hij uit bij de LOZ. “We hebben verhoudingsgewijs veel jongeren en dan hoor je ook vaker dat die in aanraking zijn geweest met boa’s op politie. Jeugd- en straathoekwerk zorgen ervoor dat die boa’s en politie minder werk hebben, maar af en toe gebeurt er wat wat we liever niet zien.” Het gaat bij de betrokken leeftijdsgroep volgens Gorter vaak fout door ‘verleidingen’. “Er zijn in Zeewolde veel baantjes voor jongeren. 

Gerrit Jan Gorter in de uitzending Zeewolde kiest uit stevige taal

Nu zijn er ook baantjes die veel beter betalen. En dan heb je het al gauw over illegaliteit en drugs. Dat kan uit de hand lopen. Onlangs hielden we nog een 18-jarige aan. Naast het dealen bleek hij heel wat in huis te hebben. Zonde dat zo iemand aan de verkeerde kant van de samenleving terechtkwam. Hopelijk is het een leermoment en komt hij straks weer op het goede spoor.” Gorter erkent dat de gemeente in dit opzicht een taak heeft, maar hij baalt van ‘wegkijkende’ ouders. “Zij kunnen toch ook zien dat hun kind aan het blowen is of ’s nachts dronken over straat rondloopt? Als ouders hulp nodig hebben kunnen wij die bieden, maar zij zijn toch echt in de eerste plaats verantwoordelijk.”

Unieke situatie

De landelijke asieldiscussie verdeelt de Tweede Kamer momenteel tot op het bot, terwijl zelfs de regeringsfracties het totaal oneens zijn over de te volgen koers. Ondertussen is de heropening van het azc aan de Bosruiterweg uitgesteld naar augustus. De gemeente Zeewolde heeft met het COA de afspraak gemaakt dat er uitsluitend gezinnen en nareizigers zullen komen. Gorter gaat ervan uit dat het COA zich hieraan houdt. “Anders krijgen zij een probleem met onze gemeente. Nergens in Nederland is er zo weinig ruimte tussen 1.200 arbeidsmigranten en 600 asielzoekers. Dat is een unieke situatie en vraagt om maatwerk.” Als staatssecretaris Eric van der Burg zegt dat hij niks te maken heeft met de afspraken tussen Zeewolde en het COA, zal hij Gorter op zijn weg vinden. “Dan heeft hij echt een probleem. Ik ben hier het bevoegd gezag en niet hij. We krijgen niet voor niets een school op ons azc. Wij hebben gekozen voor gezinnen en nareizigers. Dat past bij Zeewolde.” Dat er nog enkele ‘Ter Apels’ worden gezocht, snapt Gorter. “Ik hoop dat ze die vinden, Zeewolde gaat het niet worden.”

Alleen recreatie

Permanente bewoning van Buitenplaats Horsterwold was, is en komt niet aan de orde, ook hierover was Gorter dinsdagavond kraakhelder. “We hebben als gemeente meerdere pogingen ondernomen in gesprek te gaan met het bestuur van de VvE van het park. Meerdere achtereenvolgende besturen hebben mij teleurgesteld. Men weet al twintig jaar dat de gemeente in haar recht staat. Ze hebben tot nu toe vrijwel alle rechtszaken tegen ons verloren, tenzij er wellicht sprake was van een technisch probleem.” De gemeenteraad wil volgens Gorter (nog steeds) alleen recreatie op het park. “Dat is al zo vanaf 2002. Men kan met me praten, maar permanent wonen is uitgesloten. We hebben meermalen geprobeerd er met elkaar op een goede manier uit te komen. Daar heeft men geen gebruik van gemaakt. Dan is het wat mij betreft over.”  

Audio fragment(en)

Advertentie