Zeewolde

Stichting SANG biedt luisterend oor voor naasten van daders

Nog iedere dag zijn Heleen en Debby bezig met de daden van zoon en broer Michael P. Hij heeft in 2017 Anne Faber meerdere keren verkracht en uiteindelijk om het leven heeft gebracht.

In de uitzending van Dijkstra en Evenblij ter plekke (NPO Radio 1) vertelden moeder Heleen en zus Debbie over het leed wat zij hebben meegemaakt. “Je wordt gezien als verlengstuk van de dader, waardoor je in feite ook veroordeeld wordt”, vertelt Heleen. Om die reden hebben zij en Debbie Stichting S.A.N.G. opgericht: Steun- en Adviespunt voor Naasten van Gedetineerden.

Stichting SANG biedt luisterend oor voor naasten van daders

In juli 2018 werd de 28-jarige Michael P. voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Faber veroordeeld tot 28 jaar celstraf, tbs met dwangverpleging en het betalen van een schadevergoeding van ruim een ton.

Heleen en Debbie kregen nadien “via allerlei wegen bedreigingen binnen”. Debbie: “Je hele leven staat op z’n kop en niets is meer wat het lijkt. Vrienden zijn geen vrienden meer en onbekenden willen juist weer je beste vriend worden, puur omdat ze informatie willen hebben.”

“Ik heb onlangs mijn kind verteld wat er gebeurd was”, vertelde Debby in de uitzending van Dijkstra en Evenblij ter plekke. “Mijn kind is ondertussen 11 jaar en ik vond het belangrijk dat ik zelf het verhaal kon vertellen voordat een ander dit op school zou vertellen.”

Heleen geeft aan dat zij als nabestaande van de dader “een beetje begeleiding” heeft gemist. Graag had zij “een goede psycholoog” gehad. “We konden nergens ons verhaal kwijt. Gehoord en gezien worden, dat is wat wij nodig hadden op dat moment”, zegt Heleen. “Het is ontzettend eenzaam.” “Er gaat, volledig terecht, veel aandacht naar de verdachte en (de familie van) het slachtoffer, maar zelf doe je er niet toe”, voelde Debbie.

Stichting S.A.N.G. moet daarom een adviserende rol krijgen. Familieleden van verdachten kunnen er terecht voor een luisterend oor. Heleen en Debbie vinden het belangrijk dat er voor deze groep begeleiding, maar ook psychologische ondersteuning is voor de herkenning en erkenning van het verdriet.

Advertentie