Zeewolde

‘Stikstof is de kanarie in de kolenmijn’

Het stikstofprobleem dat Nederland voorgespiegeld wordt, is niet het ware probleem waar ‘we’ mee te maken hebben. Dat stelt Piet van IJzendoorn in Zeewolde Kiest. De biologische boer uit de Flevopolder wees in het radioprogramma van de Lokale Omroep Zeewolde op “het klimaatprobleem” dat te wachten staat “als je alleen al kijkt naar de snelheid waarmee de gletsjer in de Alpen ontdooien”.

Piet van IJzendoorn is bekend van de Zonnehoeve en de biologische boerenorganisatie 'Caring Farmers'. “Caring Farmers, dat staat voor zorgzame boeren, is een groep boeren die een jaar of vijf geleden opgericht is en die zorgdraagt voor elkaar, maar ook voor de aarde, voor de planten en voor de burgers.”

‘Stikstof is de kanarie in de kolenmijn’

Van IJzendoorn, die opgroeide in de Betuwe, maakt zich zorgen over het boerenleven. “Het boerenleven dat ik zelf ervaren heb, is zo mooi en heeft zo’n mooie verbinding met elkaar, de natuur, de gewassen en het weer; die basis van het leven is zo belangrijk. Daar zit een vrijheid in, maar ook een verantwoordelijkheid en een samenzijn die we nu missen in de landbouw, die heel eenzijdig is geworden.”

Daar komt het stikstofprobleem dan nog bij. Het kabinet wil in het komende decennium een flinke stikstofreductie realiseren en daar moeten mogelijk boeren voor wijken, blijkens de kaart die door ‘Den Haag’ werd verspreid. “Die kaart was niet handig”, vindt Van IJzendoorn. “Dat voelde als een overval.” Hij vindt juist dat boeren gesteund moeten worden. “Boeren worden niet beloond voor wat ze allemaal doen. Boeren moeten gesteund worden in hun bedrijfsvoering. En er moet een perspectief geboden worden aan de boer. Er wordt te veel gespeeld met de verantwoordelijkheid voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Er wordt geschermd met een stikstofprobleem, merkt Van IJzendoorn. “Maar stikstof is de kanarie in de kolenmijn. We hebben juist een groot klimaatprobleem.”

Audio fragment(en)

Advertentie