Zeewolde

Helma Lodders luidt de stikstof-noodklok

Helma Lodders heeft zich in ferme bewoordingen uitgesproken tégen de stikstofplannen van het kabinet. In het LOZ-radioprogramma Zeewolde Kiest noemt ze de plannen “desastreus” en “niet goed doordacht” en vreest ze de gevolgen. Ook voor Zeewolde.

Lodders zat tien jaar lang namens de VVD in de Tweede Kamer en is als voorzitter van een tweetal brancheverenigingen (Vee & Logistiek Nederland en Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders) nog altijd met regelmaat in gesprek met politieke vertegenwoordigers en ministeries. “Het is belangrijk dat we de natuur in Nederland beschermen, maar om dat deze manier te doen……. Als je ziet dat de helft van de bedrijven moet inkorten of zelfs stoppen, is dat enorm.”

Helma Lodders luidt de stikstof-noodklok

Het kabinet heeft plannen om de uitstoot van stikstof te reduceren en publiceerde daarbij een kaart waarop aangegeven wordt in welke gebieden en met welk percentage de stikstofuitstoot teruggebracht zou moeten worden. Lodders plaatst echter “grote vraagtekens” bij de vraag of stikstof nou zo schadelijk is als nu in de modellen naar voren wordt gebracht. “De kritische depositiewaarde is bijvoorbeeld 0,005 mol; extreem laag. Als jouw hond zijn behoefte doet, overschrijd je die waarde al.”

De Zeewoldense pleit ervoor de PAS-wet (wet Programma Aanpak Stikstof) van 2019 te herzien. “Die wet moet terug naar de tekentafel, want de drempelwaarde van 0,005 mol is veel te laag. Die moet eruit en laat veldecologen in de natuur kijken.” En: “zet in op innovaties, bijvoorbeeld door het scheiden van de poep en de plas van een koe”.

De nood is hoog, wat Lodders betreft. Zolang men niet teruggaat naar de tekentafel is er volgens haar bijvoorbeeld ook geen ruimte voor de Zeewoldense plannen om per jaar 250 woningen te bouwen. Ze wijst onder meer naar “het gebied rond het Nulderpad, waar boeren actief zijn met educatie en innovatief bezig zijn”.

Audio fragment(en)

 

Advertentie