Zeewolde

Straathoekteam Nummer 13 "afsluiten met een positief gevoel"

Zowel in de politiek als bij het team van Nummer 13 is met verbazing gereageerd op de wijze waarop de aanbesteding van het straathoekwerk de afgelopen weken plaatsvond. “Het is alsof je in een auto zit en plotseling worden alle vier banden lek gestoken”, aldus Bouwe van der Weide (CDA) dinsdagavond in het LOZ-programma Zeewolde Kiest. “Duwen en trekken helpt niet meer en het duurt even voor je weer verder kunt.”

Schrik
“Je schrikt gewoon, je snapt het niet”,  verwoordde Van der Weide zijn verbazing over het beëindigen van het gemeentelijke contract met Nummer 13. “Ze deden het altijd heel goed en ik dacht dan ook: maar hoe dan?” “En we wisten niet dat het gebeuren zou, we hadden zelfs nooit een vertrouwelijke memo gehad”, vulde Henk Parisius (Actief Zeewolde) aan. Dat er Europees aanbesteed moest worden, wisten de beide raadsleden wel. “Maar dat is gewoon niet goed gebeurd”, meende Van der Weide.

Bouwe vd Wijde en Henk parisius in de radio studio achter de microfoon

“Zo’n aanbesteding is goed bij auto’s, maar we hebben het hier over mensen. En aan de partij die het gaat worden ga je toch vragen: kun je leveren, kun je meteen met de groep aan de gang? Nou, binnen anderhalve maand gaat dat echt niet lukken.” Parisius zei bij Nummer 13 ‘eigenlijk alleen maar aan succesjes’ te denken. “Jongeren die je geen stuiver zou willen geven, werden zzp’er. Geloof in jezelf en pak de kansen die je krijgt. Dit is iets waar Zeewolde trots op kan zijn.”

Dubbel gevoel
“Het is allemaal heel dubbel”, bracht straathoekwerker Marin Jongetjes haar gevoel bij Zeewolde Kiest onder woorden toen ze hoorde van het nieuws dat Nummer 13 bedankt werd voor de bewezen diensten. “We hebben ons dertien jaar met ziel en zaligheid ingezet voor die jongeren in Zeewolde die onze steun nodig hebben. Steeds vroegen we ze in moeilijke tijden weer op te staan. Dat ze er toch weer iets moois van wilden maken en daarbij tot goede keuzes zouden komen. Dat geldt nu eigenlijk ook voor onszelf.” Marins collega Tara Hogg hing vroeger zelf rond op straat of bij de skatebaan. “Iedereen was in die tijd op straat”, vertelde ze bij Zeewolde Kiest. “Ik was zoekende als puber en had niet gedacht ooit collega van Marin te worden.” Tara zei aanvankelijk ‘in shock’ te zijn geweest toen het onheilsnieuws over Nummer 13 naar buiten kwam. “Ik was eerst heel verdrietig, daarna heel boos en strijdbaar. Nu ben ik blij dat we het toch nog positief kunnen afronden, al blijft het wel heel beladen.”

Afscheid
Tara doelde op het afscheidssymposium van Nummer 13 voor haar netwerkpartners in The Basement op maandag 11 december van 15.00 tot 17.30 uur. Voor andere betrokkenen is er de mogelijkheid het straathoekteam de hand te schudden op vrijdag 15 december van 15.00 tot 18.00 uur, eveneens in The Basement. “Het naarste is om weg te gaan met heel veel wrok, boosheid en verdriet”, lichtte Marin toe. “Laten we het goed en positief afronden.”

Advertentie