Zeewolde

Studenten graven in Zeewolde een eeuwenoud waterschip op

Aanstaande zaterdag vindt op de open dag van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland een bijzondere tentoonstelling plaats.

Het publiek krijgt de gelegenheid om een unieke opgraving te bewonderen die studenten en vrijwilligers de afgelopen periode hebben blootgelegd. Het betreft het Waterschip, een vissersboot uit het begin van de 16e eeuw, dat gelegen is in het Hulkesteinse bos en bekend staat als ZO31 (Zuidflevoland sectie Oost kavel 31). Vorig jaar zijn ze gestart met de opgravingen.
Het Waterschip was een type schip met een waterhoudend compartiment in het midden, waarin vissen levend konden worden bewaard en vervoerd. Het wordt beschouwd als de voorloper van de Botter, een traditioneel Nederlands vaartuig.

Archeologen in het opgegraven schip die onder een tent staat

Momenteel is het volledige schip duidelijk zichtbaar, en tijdens de opgraving zijn er opvallende vondsten gedaan, waaronder een "blok"fluit, naar alle waarschijnlijkheid een van de oudst ontdekte blokfluiten in Nederland. Ook zijn er restanten van kombuisgoederen, een bord en een stookplaats aangetroffen, evenals visgraten die momenteel onderzocht worden. Daarnaast zijn er diverse stenen gevonden die als ballast werden gebruikt.

De opgraving is op zaterdag 22 juli van 11.00 tot 15.00 uur toegankelijk voor het publiek in Zeewolde. Studenten zullen rondleidingen verzorgen en bezoekers informeren over het Waterschip en de bijbehorende vondsten. Dit biedt een unieke kans om een zeer goed bewaard scheepswrak met inventaris te aanschouwen en verhalen te horen van de onderzoekers.
Belangstellenden worden verzocht naar de kruising van Slingerweg en Schillinkweg te komen. Indien mogelijk wordt aangeraden om met de fiets te komen. Parkeren kan langs de toegangsweg tot de wraklocatie in het Hulkesteinse Bos. Bij regenachtig weer wordt aanbevolen om laarzen mee te nemen. Helaas is de opgraving bij slecht weer niet toegankelijk voor fysiek beperkten.

Vorig jaar trok de open dag zo'n 120 belangstellenden, en de organisatoren hopen op eenzelfde aantal bezoekers dit jaar. Het evenement belooft een leerzame ervaring te zijn voor zowel jong als oud. Wees welkom om dit historische scheepswrak te bewonderen en meer te leren over de rijke maritieme geschiedenis van de regio.

Foto's: Frank Jagers

tn Waterschip Zeewolde1tn Waterschip Zeewolde3tn Waterschip Zeewolde5tn Waterschip Zeewolde6tn Waterschip Zeewolde8tn Waterschip Zeewolde9tn Waterschip Zeewolde10

Advertentie