Zeewolde

Verdachte uit Zeewolde blijft in cel in FBI-onderzoek naar cryptofoons

Drie van de acht verdachten in een grote drugszaak, die aan het licht kwam dankzij een door de FBI opgezet 'anoniem' telefoonnetwerk, blijven achter de tralies. Een 61-jarige man uit Zeewolde wordt door het Openbaar Ministerie als een van de drie mogelijke kopstukken gezien.

In totaal zijn er in juni vorig jaar 800 verdachten opgepakt in het onderzoek 'Trojan Shield' van de FBI. De Amerikaanse veiligheidsdienst zette een val op voor criminelen door een netwerk op te zetten van cryptofoons, waarmee zogenaamd anoniem versleutelde gegevens konden worden uitgewisseld. De FBI hoopte met 'Anom' criminelen te lokken die een alternatief zochten voor de gekraakte netwerken Encrochat en Sky. Het nep-net van de FBI leidde onder meer naar criminele activiteiten in Nederland.

Verdachte uit Zeewolde blijft in cel in FBI-onderzoek naar cryptofoons

Acht van de 800 verdachten staan in een onderzoek in Zwolle terecht op verdenking van het opzetten van een cokelijn vanuit Colombia of Ecuador. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat in maart 2020 een lading van 200 kilo coke moest aankomen in Hamburg, waarvan 33 kilo bestemd was voor deze criminele organisatie. Ook zou er in februari 2020 in Rotterdam 10 kilo coke zijn aangekomen. Die partij zou in een substantie zijn verwerkt die mogelijk in twee loodsen in België gezuiverd moest worden. Daarnaast zouden er plannen zijn geweest om MDMA en LSD op te slaan en te vervoeren.

Het OM haalt de verdenkingen uit het FBI-onderzoek. Drie van de acht verdachten zitten nog vast. De advocaten van twee van hen verzochten de rechtbank in Zwolle dinsdag om hun cliënten op vrije voeten te stellen. De zaak sleept zich voort en wordt mogelijk pas in de zomer van 2023 afgehandeld. Tien getuigen worden in december gehoord en hun verklaringen roepen mogelijk weer nieuwe vragen op. Om de twee al die tijd vast te laten zitten, kan domweg niet, aldus de raadslieden.

Voorbereidingshandelingen

Advocaat Eva van den Bos stelt dat haar cliënt, de 61-jarige man uit Zeewolde, nu al een jaar en vier maanden vastzit voor een zaak die is blijven hangen bij het plegen van voorbereidingshandelingen. De Zeewoldenaar zou eerder in een andere zaak tot zeven jaar cel zijn veroordeeld. Toen hij voorwaardelijk op vrije voeten kwam, zou hij zijn begonnen met de activiteiten waarvoor hij nu terechtstaat, zegt de officier van justitie.

De twee verdachten die volgens hun advocaten de behandeling van hun zaak in vrijheid kunnen afwachten, hebben eerder gezegd dat ze alles gaan vertellen tijdens de verhoren. Daar heeft de officier van justitie vraagtekens bij. Hij benadrukte dat voor beide verdachten vluchtgevaar geldt. De officier is ook bang dat het duo opnieuw over de schreef gaat. Het gaat om lucratieve drugshandel en de officier gelooft niet dat de 61-jarige verdachte afscheid wil nemen van dit leven.

De rechtbank besloot dat beide verdachten vast blijven zitten. In december volgt een nieuwe regiezitting.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie