Zeewolde

Vernielingen aan Vlinder-monument

Met pijn in het hart heeft kunstenaar Erik Wallenburg moeten constateren dat vandalen vernielingen hebben aangebracht aan het Vlinder-monument. “Ze zijn daar aan het zagen en boren geweest.”

“Zondag viel het me op dat de sprieten eraf lagen en gisteren zag ik boorgaten in de handen. Ook is er op diverse plaatsen geprobeerd de zaag erin te zetten.” Erik Wallenburg kan er met zijn verstand niet bij. “Te meer omdat er heel veel emotionele waarde aan het monument zit.”

De Vlinder, die te vinden is in het Kluunpad in Zeewolde, stamt uit 2005 en is bedoeld voor iedereen die plotseling een dierbare heeft verloren.

Vernielingen aan Vlinder-monument

“Nadat bij twee trieste ongevallen in 2004 zeven jonge mensen om het leven kwamen, kwam een vriendin van één van hen naar mij toe met de vraag of ik een tekening zou kunnen maken van twee handen en een vlinder. Die is toen uitgewerkt.”

De beschadigingen aan het twee meter hoge bronzen beeld van twee opengevouwen handen die een vlinder loslaten, zijn inmiddels gemeld bij de gemeente. “De gemeente heeft aangegeven stappen te zullen ondernemen”, zegt Wallenburg, die zich afvraagt of er een link is met de recente vernielingen aan monument De Schaatsertjes. “Dat was midden in het centrum en deze ligt beschut. Wellicht dat er iets gedaan kan worden om het af te zetten.”

Advertentie