Zeewolde

Villabewoners Harderwold balen van 'hoge' forensenbelasting

Bewoners van vakantiepark Harderwold Villa Resort in Zeewolde vragen zich af waarom de forensenbelasting zo hoog is in de gemeente Zeewolde. Dat is de belasting voor eigenaren van een vakantiewoning voor langdurig verblijf. De Vereniging van Eigenaren zegt in een brief aan de Zeewolder politiek dat de villabewoners tien keer meer gemeentebelasting moeten betalen dan 'gewone' dorpsbewoners.

De forensenbelasting is een bijdrage voor het algemene voorzieningenniveau in een gemeente. De belasting wordt opgelegd aan mensen die meer dan 90 dagen in een gemeente verblijven maar hun hoofdverblijf elders hebben. Wil Notten uit Eindhoven is één van de villabewoners die de heffing moet betalen. Hij voelt zich geen gast in de gemeente Zeewolde, maar een melkkoe.

Villabewoners Harderwold balen van 'hoge' forensenbelasting

Volgens Notten moet een gemiddelde villabewoner zo'n 1.300 euro aan forensenbelasting betalen. Daar komen de WOZ en de parkkosten nog bovenop. En dat terwijl volgens Notten een gemiddelde Zeewoldenaar voor een heel jaar zo'n 1.100 euro gemeentebelasting moet betalen.

De bewoners van het villapark noemen het 'buitengewoon buitenproportioneel' en vinden de forensenbelasting onredelijk hoog. Hun brief staat donderdagavond op de agenda van de gemeenteraadsvergadering.

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie