Zeewolde

Vluchtelingenwerk vraagt vrijwilligers voor azc Zeewolde

“Dat het azc in Zeewolde er komt, is inmiddels duidelijk en dat dat ergens in april is, dat weet ik ook”, zegt Linda van Vilsteren (Vluchtelingenwerk). Om die reden is deze week gestart met het werven van vrijwilligers.

Van 2016 tot 2018 deed de locatie aan de Bosruiterweg al dienst als asielzoekerscentrum en Van Vilsteren, die momenteel werkt op het azc in Harderwijk, was toen ook werkzaam in Zeewolde. “Toen stond binnen no time een gigantische vrijwilligersgroep klaar om allerlei dingen met mensen te doen en activiteiten te organiseren.”

Vluchtelingenwerk vraagt vrijwilligers voor azc Zeewolde

Haar oproep op de sociale media heeft al enkele positieve reacties opgeleverd. “Ik heb nu al vier serieuze kandidaten met wie ik in gesprek ga, maar als je een compleet team wil hebben, dan moet je toch denken aan zes tot acht mensen.” Juridische kennis is niet noodzakelijk, geeft Van Vilsteren aan, “omdat Vluchtelingenwerk scholing aanbiedt om de nodige kennis onder de knie te krijgen en je begeleid gaat worden door ervaren teamleiders die in dienst zijn van Vluchtelingenwerk”.

Omgevingsvergunning

Van Vilsteren geeft aan dat Vluchtelingenwerk “anticipeert op de openingen van het COA”. Over een tijdsplanning doet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers nog geen mededelingen. “De concept-bestuursovereenkomst is binnen en ook de omgevingsvergunning is verleend, zodat op Bosruiterweg 14 de nieuwe chalets kunnen worden ontwikkeld”, zegt een woordvoerder. “Die zijn nodig om de arbeidsmigranten van Bosruiterweg 16 naartoe te verhuizen. En daarmee komt de locatie beschikbaar om asielzoekers op te vangen. Dat is het treintje waar we mee te maken hebben.” Vervolgens wil het COA onder meer “een schoolgebouw neerzetten, zodat er onderwijs gegeven kan worden aan de asielkinderen die daar worden opgevangen”.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Zeewolde verloopt het contact met het COA “constructief”.

Advertentie