Zeewolde

Politieke partij Bunschoten lanceert plan voor Zuiderzeemeer

De Christelijke Arbeiderspartij van Bunschoten (CAP) heeft het idee geopperd voor een Zuiderzeemeer. Het in Zeewolde gelegen vakantiepark De Eemhof zou bij realisatie daarvan een eiland worden.

“De informatie uit een eerdere uitzending van Nieuwsuur zette mij aan het denken”, zegt CAP-politicus Henk Bos. “De conclusie is dat ten gevolge van klimaatveranderingen de zeespiegel hoe dan ook zal gaan stijgen. Het gaat langzaam, maar zeker. En de effecten over enkele decennia zullen groot zijn. Tenminste, als we er niets aan doen.”

Daarom zijn idee om een Zuiderzeemeer te maken.

Politieke partij Bunschoten lanceert plan voor Zuiderzeemeer

“Mijn mening is dat het maken van een Zuiderzeemeer veel problemen kan oplossen. Door het Zuiderzeemeer tot circa vier à vijf meter onder NAP (Normaal Amsterdams Peil, red.) te verdiepen, los je het probleem met het Fonteinkruid op. Het te maken veel grotere meer zorgt voor tegendruk van de (ondergrondse) waterstromen uit de Eemvallei en dat voorkomt dat er veel CO2 vrijkomt uit onze polders, omdat de waterstand stabieler wordt (minder bodemdaling).” Het grote meer met een waterdiepte van vier of vijf meter is meteen ook een grote waterberging, geeft Bos aan.

Vakantiepark De Eemhof zou in dit plan een eiland worden. “Verbonden met een dijk en brug, maar wellicht is het een optie als het alleen met een boot is te bereiken.”

Henk Bos heeft zijn plan inmiddels voorgelegd aan Deltares (een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond) en een lid van Leefbaar Zeewolde.

Advertentie