Zeewolde

Zeewolde kiest na proef voor ‘innovatieve’ herstrating

Een viertal wegen in het buitengebied van Zeewolde wordt dit jaar aangepakt volgens de in het Midden-Oosten veel toegepaste geocel-techniek. Hierbij wordt het nieuwe wegdek opgebouwd uit verschillende lagen, waarvan een laag bestaat uit vakjes die gevuld zijn met steentjes. Het college maakt hiervoor 9,4 miljoen euro vrij.

Na een proef op een klein stukje weg van de Groenewoudseweg tussen de Golflaan en de Flediteweg, worden in dit kalenderjaar de Groenewoudseweg en Golflaan, de Ibisweg (tussen de kruisingen met de Wulptocht en de Dodaarsweg) en de Schollevaarweg (Spiekweg - Lepelaarweg en Roerdompweg - Duikerweg) aangepakt.

Zeewolde kiest na proef voor ‘innovatieve’ herstrating

“Zolang ik hier woon, is het wegennet in het buitengebied al ‘een dingetje’”, zegt wethouder Ernst Bron. “Tijdens het hardlopen zag ik diverse scheuren, die het gevolg zijn van door droogte ontstane verzakkingen.”

Er moest dus wat gebeuren en deze “innovatieve techniek” is daar volgens Bron het meest geschikt voor. “In het Midden-Oosten wordt het veel gebruikt voor wegen door woestijngebieden en ook op onze kleigrond werkt dat een stuk beter, blijkt uit onze proef, die zo’n 2,5 jaar geleden is gestart.”

Het bedrag lijkt fors, maar, stelt Bron: “Jaarlijks wordt er al rond de zeven miljoen euro gereserveerd om wegen te vervangen; nu is het iets meer omdat er wegen naar voren gehaald worden en er gebruik gemaakt wordt van een iets duurdere techniek, die er wel voor zorgt dat wegen langer meegaan.”

Advertentie