Loading...

ZeewoldeZon: duurzame lokale zonnestroom uit Zeewolde
ZeewoldeZon: duurzame lokale zonnestroom uit Zeewolde

ZeewoldeZon is een lokale energiecoöperatie met een kleine 2.000 zonnepanelen en ca. 180 leden. Ze heeft geen klanten, ze heeft leden. Die leden zijn met elkaar eigenaar van al die panelen: ze betrekken hun stroom daarvan, ze profiteren direct van het belastingvoordeel in hun portemonnee, en toekomstige winsten vloeien naar hen toe. Samen maken ze Zeewolde groener en duurzamer.

Hoe werkt het?

De bijna 2.000 zonnepanelen liggen op de daken van appartementencomplexen van Woonpalet, die daarvoor geen geld vraagt. De aanschaf van de panelen is 'voorgeschoten' door de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Omdat de leden geen energiebelasting hoeven te betalen over de zonnestroom, ontstaat er financieel voordeel. Een deel daarvan zien ze direct op hun energierekening (die is lager dan bij elke andere energieleverancier), het andere deel wordt gebruikt voor onderhoud, rente en aflossing van de panelen. Zie ook: https://www.zeewoldezon.nl/overzeewoldezon

De leden

De leden waren in eerste instantie vooral huurders van Woonpalet, maar steeds vaker zijn dat ook huiseigenaren/kopers, lokale ondernemers of huurders van vrije sector woningen.

Lid worden van ZeewoldeZon is vooral interessant als je:
- huurder bent
- een eigen woning hebt met een ongeschikt dak voor zonnepanelen (of je vindt het lelijk)
- een eigen woning hebt maar niet wilt/kunt investeren in panelen op je eigen dak

Je financiële voordeel is tweeledig: je bespaart direct op je maandelijkse energierekening én je deelt in de toekomstige winsten van ZeewoldeZon. In dit laatste zit het grote verschil met de NUON’s en Eneco’s van deze wereld: daar vloeien winsten terug naar het bedrijf, niet naar hun klanten. Een ander voordeel is dat je zeker weet dat je stroom duurzaam is. Je helpt mee om Zeewolde te verduurzamen. Daarmee draag je bij aan de verduurzaming van de BV Nederland.

Duurzaam opgewekte lokale stroom voor heel Zeewolde

ZeewoldeZon is in januari 2017 opgericht door Woonpalet, lokale energieleverancier LEON Zeewolde en energiecoöperatie Zeenergie met al doel:

• liefst heel Zeewolde voorzien van lokaal opgewekte duurzame zonnestroom;
• de leden (inwoners van Zeewolde) laten profiteren van het bijbehorende belastingvoordeel.

ZeewoldeZon draait op de Regeling Verlaagd tarief van de Belastingdienst. Deze staat ook bekend onder de naam ‘postcoderoos-regeling’. Want alleen mensen van één postcode plus de daaraan grenzende postcodes mogen lid worden; zo blijft deelname heel lokaal.  Zeer recent nam de Tweede Kamer een motie aan om zeker te stellen dat deze regeling ook in de toekomst mogelijk blijft. Zo worden coöperaties als ZeewoldeZon niet door veranderende regelgeving gedupeerd.

Doorontwikkeling

ZeewoldeZon bestaat inmiddels ruim 2,5 jaar en het concept staat als een huis. Het is nu een kwestie van verder uitrollen. Het beschikbare dakoppervlak van Woonpalet ligt over enige tijd echter vol, dus we zijn op zoek naar andere plekken: daken van ondernemers, van publieke organisaties en zonnevelden.

Meer informatie www.zeewoldezon.nl.