Zeewolde

Zelf aan de slag voor de natuur dichtbij

Op 2 november gaan veel vrijwilligers weer aan de slag in de Zeewolde voor wilde bijen, vlinders,  oeverzwaluwen en orchideeën tijdens de Natuurwerkdag. Dit jaar met de nadruk op de biodiversiteit. Natuur en landschap profiteren van alle helpende handen. Bovendien is het is leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan op deze eerste zaterdag van november.

Natuurwerkdag 2019, foto: Petra Borsch

De plekken en de werkzaamheden in Zeewolde vormen een gevarieerd geheel.
Het Gronddepot is al jaren een bijzondere plek in Zeewolde. De natuur heeft hier volop ruimte om zich te ontwikkelen. Kom je zaterdagochtend het veldje maaien en hooien? Jonge boompjes worden ook direct uitgetrokken. Zo blijft het gronddepot halfopen, bloemen, wilde bijen en kleine zoogdieren profiteren daar weer van.

Heb je iets met vogels? Kom dan naar de Kwetterwei aan de rand van woonwijk Horsterveld. Hier is een oeverzwaluwwand, er hangen nestkasten en ook komt de bever regelmatig knagen op de eilandjes. Op zaterdagmiddag worden de oude nestgaten in de oeverzwaluwwand opgevuld met nieuw zand. Jouw hulp is daar zeker welkom. Ook gaan de vrijwilligers de aanvliegroute weer vrij maken door vegetatie met de zeis bij de broedwand te verwijderen.

Op het Eiland de Welle in het Wolderwijd wacht een stevige klus. De jonge boompjes op het strand moeten weg, zodat de orchideeën en andere bloemen in het voorjaar weer volop kunnen bloeien. Deze  unieke plek is alleen bereikbaar met een bootje. Aan de achterzijde van het eiland ligt een zandstrandje waar een bootje aan land kan komen. Het is geen vaste aanlegplek, je moet een klein stukje door het water lopen om op het eiland te komen. Vergeet je laarzen dus niet!

Kortom, meedoen aan de Natuurwerkdag is een bijzondere belevenis. Je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen, je helpt mee om onze natuur mooi te houden, je bent actief buiten bezig en het is ook nog gezellig. Al deze locaties in Zeewolde zijn ook leuk voor gezinnen, kinderen kunnen er volop sjouwen. Wat dacht je van het Klauterwoud in het gronddepot? Ook nog even lekker spelen of klimmen tussen de takken. Een win-winsituatie dus.

Doe jij dit jaar ook mee? Help jij de oeverzwaluwen of juist de bloemen en de bijtjes? Zoek een locatie bij jou in de buurt en spreek af met vrienden, buren, sportclub of gewoon je familie om samen mee te doen. De natuur rekent op je! Alle informatie kan je vinden op www.natuurwerkdag.nl .Geef je daar ook op. De locatieleider weet dan hoeveel gereedschap, koffie, thee en versnaperingen hij/zij mee moet nemen.

Foto: Petra Borsch

Advertentie