Zeewolde

Zwaaien voor een glimlach

Donderdag 26 november heeft Hellen van de groep (ambassadeur Zeewoldevoorelkaar) samen met Janneke Westerink de eerste zwaaisteen geplaatst bij de locatie de Sfinx van Coloriet aan het Marktpad. Met de zwaaisteen hopen zij dat mensen vaker eens naar elkaar zwaaien en zo een ander blij maken. Zeker nu veel mensen door corona minder mensen spreken is even zwaaien naar elkaar een leuk gebaar. Doe jij ook mee? Wordt ook zwaaivrijwilliger en zwaai even naar binnen als je de zwaaisteen passeert.

Een Zwaaisteen is een stoeptegel met een vrolijke zwaaihand die voorbijgangers uitnodigt om naar elkaar te zwaaien. Zwaaistenen zijn er voor iedereen. Jong of oud, alleenwonend of een gezin: dat maakt niet uit. Iedereen kan immers wel wat extra gezelligheid gebruiken, niet waar?!

Zwaar je mee, zwaaisteen

Zwaaistenen kun je vinden op plekken waar vaak mensen thuis zijn, bijvoorbeeld bij een zorginstelling of bij iemand bij u in de straat die veel thuis is. Waar de Zwaaisteen ook ligt, de steen nodigt uit om vaker naar anderen te zwaaien. Mensen met een Zwaaisteen voor hun huis geven aan vaker te glimlachen, vaker momenten van gezelligheid te ervaren en ze hebben door de steen vaker contact met mensen van buiten. Dit alles geeft hen het gevoel deel uit te maken van de samenleving.

Uit onderzoek blijkt dat er een positief stofje vrijkomt in je hersenen wanneer je glimlacht. Dus zwaaien maar en omzien naar elkaar!

De zwaaisteen is een idee van Corinne Tijsseling uit Zwolle. Corinne is ouderenwerker en deed onderzoek naar vrijetijdsbesteding onder ouderen. Zij merkte dat ouderen spontane gezelligheid rondom het huis waarderen. Vooral ook omdat senioren niet gemakkelijk meer zelf op pad gaan. Zij bedacht de Zwaaisteen, die de huiskamer niet alleen vult met gezelligheid, maar ook met een glimlach en (zwaai)contact. Het krachtige aan de Zwaaisteen is dat het betekenis heeft voor iedereen. Ook jonge mensen worden er blij van! De eerste zwaaisteen werd in 2019 in Zwolle geplaatst, ondertussen liggen er zwaaistenen in heel Nederland en zelfs in BelgiĆ«. 

Weet u nog een leuke plek voor een Zwaaisteen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van 'zwaaisteen' en wie weet komt de steen op de plek die u hebt bedacht!

Advertentie