Loading...

Zwaar vuurwerk teistert Zeewolde
Zwaar vuurwerk teistert Zeewolde

Al enige weken wordt Zeewolde geteisterd door zwaar vuurwerk. Voornamelijk in de late avond en ook ’s nachts. Het vuurwerk wordt op verschillende locaties, vaak waar jeugd bij elkaar komt, afgestoken. Gezien de vuurwerkresten die gevonden worden gaat het om zwaar illegaal vuurwerk. De politie heeft nog niemand kunnen aanhouden.

Het lijkt er soms op dat de daders een kat-en-muis-spelletje spelen met de politie. Als de politie na een melding ter plaatse komt, zijn de daders vaak al gevlogen om vervolgens elders vuurwerk af te steken. De overlast, het gaat hierbij om enorme knallen, soms meerdere achterelkaar, zorgt tevens voor veel reacties op Facebook. Er blijkt zelfs geld ingezet te worden om de daders te pakken. De burgemeester waarschuwt ervoor om niet voor eigen rechter te gaan spelen. “Dat is niet de bedoeling, maar hulp van inwoners is wel nodig. Boa’s draaien al diensten mee met de politie. Maar ze kunnen het niet alleen. We moeten er samen als gemeenschap iets aan doen.”

De oproep is om oren en ogen open te houden en direct te melden als je iets verdachts ziet en indien mogelijk daarbij te letten op zaken die eventueel als bewijs kunnen dienen om de daders te pakken c.q. op te sporen. Mochten het jeugdige daders betreffen dan wil burgemeester Gorter ook ouders aanspreken. “Let op signalen. Bijvoorbeeld: ruikt je kind naar brandlucht/vuurwerk? Of heeft het toevallig ergens een brandplek?”

In de vele reacties die binnenkomen wordt tevens geroepen om camera’s te plaatsen. Maar dat is geen optie laat de burgemeester weten: “De gemeente mag in de openbare ruimte geen camera’s neerzetten.” Direct melden via 112, blijft het advies bij overlast.

Bron: Zeewolde Aktueel