Politiek

BBB-Statenlid Paul van Elderen hoopt op (centrum)rechts kabinet

BBB-Statenlid Paul van Elderen hoopt dat er na de verkiezingen van 22 november een rechtse meerderheid ontstaat in de Tweede Kamer, waardoor ‘met zo min mogelijk partijen’ een nieuwe coalitie kan worden gesmeed. Dit zei de Zeewolder agrariër dinsdagavond in het LOZ-programma Zeewolde Kiest. Doordat Geert Wilders ‘minder radicaal’ lijkt, ziet Van Elderen beslist mogelijkheden.

Paul van Elderen

Flevoland als voorbeeld

Van Elderen vindt dat de provincie Flevoland als goede voorbeeld kan dienen voor het hele land straks met een coalitie van VVD, PVV, BBB en ChristenUnie. “Als je kijkt naar z’n uitlatingen, wordt Wilders iets minder radicaal”, aldus het Zeewolder Statenlid. “De achterban van hem wil ook graag meeregeren. In onze provincie hebben we die situatie nu al. Ik denk dat dit in heel Nederland ook heel goed zou zijn, zo’n centrumrechtse regering.” Als het aan Van Elderen ligt, gaan de kiezers de 22e in ieder geval niet ‘over links’. Je zult hem dan ook niet zo gauw aantreffen bij, laat staan in een klimaatdemonstratie. “De Club van Rome riep in 1970 al dat Amersfoort aan zee zou komen te liggen, maar dat is nog steeds niet het geval”, laat de Zeewolder BBB’er zien aan welke kant hij staat. “En over vijftig jaar zal dat evenmin nog zo zijn. Klimaatverandering is van alle tijden. We moeten niet willen ontkennen dat het klimaat verandert, maar we moeten er ook geen angstpraat van maken. Dat helpt niemand. Het klimaat overwint alles. De invloed van de mens is veel kleiner dan vaak wordt voorgesteld. We moeten dat dus zeker niet gaan opblazen.”

Constructieve partij

De BBB staat er in de peilingen wellicht wat minder voor dan bij de Statenverkiezingen het geval was, volgens Van Elderen zijn de zestien zetels in de Eerste Kamer een sterke troef voor de partij. “Daar zijn we heel blij mee en trots op. Dat bemoedigt ons ook voor deze verkiezingen. Of we nu vijftien of twintig zetels of misschien minder halen, de positie in de Eerste Kamer hebben we en die is van wezenlijk belang. Wil de regering wetten veranderen, dan moeten die eerst door de Eerste Kamer heen.” Met peilingen doet Van Elderen niet zoveel. “Het blijven peilingen en wij blijven optimistisch. In Flevoland hebben we laten zien een constructieve partij te zijn. Zo willen we ons landelijk ook opstellen. Er moeten oplossingen komen voor tal van dossiers: toeslagenouders, Groningen, immigratie, stikstof…. Het volgende probleem dat er aankomt als er niet wordt ingegrepen, is de waterkwaliteit. Ook daar moeten we met vereende krachten handen en voeten aan geven. Alleen dan kunnen we een leefbaar Nederland voor iedereen krijgen.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie