Politiek

Burgemeester Gerrit Jan Gorter blikt terug op 2022

Aan het begin van het jaar was de coronapandemie nog volop aanwezig in het land en in Zeewolde woedde de discussie over de mogelijke komst van een datacenter. Beide onderwerpen zijn intussen enigszins op de achtergrond geraakt. De Oekraïnecrisis kwam zo’n beetje op het moment dat de coronamaatregelen werden opgeheven en deze had mede een energie- en asielcrisis tot gevolg. Deze internationale problemen werkten plaatselijk eveneens door.

Naast ellende en zorgen heeft burgemeester Gerrit Jan Gorter gelukkig veel positiefs gezien. Voor 2023 blijft de burgervader daarom ‘hoopvol’. “Anders zou je de moed ook maar in de schoenen zinken.” Gorter was dinsdagavond te gast bij Zeewolde Kiest, het radioprogramma van de Lokale Omroep Zeewolde.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter blikt terug op 2022

Het jaar 2022 begon met het staartje corona. Niet dat het virus geheel gedoofd was, maar de maatregelen liepen wel langzaam op hun eind. Burgemeester Gorter was er alleen maar blij mee. “Het is zaak die tijd zo snel mogelijk te vergeten”, zegt hij heel beslist. “Wat voelde het fijn om, na een paar jaar opgesloten te zijn geweest, te zien dat alles weer van start ging. Het was zó jammer dat we zóveel evenementen al die tijd hebben moeten missen. En dat werkt nog steeds door in de afgelasting van Zeewolde Winterworld. Dat evenement was door de jaren heen met zoveel enthousiasme opgebouwd, lag een paar jaar stil en kon nu door een gebrek aan vrijwilligers niet weer worden opgestart. Heel jammer.”

Door de verkiezingsuitslag werd ook duidelijk, voor zover daar nog misverstand over bestond, dat het datacenter niet welkom was in Zeewolde. Gorter hoopt dat de Raad van State snel een uitspraak doet over het bestemmingsplan voor het gebied in kwestie. “Ons doel is dat de 35 hectare aan uitbreiding van het bedrijventerrein Trekkersveld wél doorgang mag vinden en dat we de hele procedure niet over hoeven te doen, want dan loop je al snel een paar jaar achter de feiten aan.”

Verjonging gemeenteraad

Over de verkiezingsuitslag zelf doet de ‘onpartijdige’ eerste burger van Zeewolde geen uitspraken. Wel is Gorter zeer te spreken over de verjonging van de gemeenteraad. “Er kwamen twee geboren en getogen Zeewoldenaren in de raad. Twee twintigers en drie dertigers, dat was nog niet eerder voorgekomen. Ook de verhouding man-vrouw is heel goed te noemen.” Gorter kreeg in juni te maken met zijn zesde college sinds zijn aantreden in 2007. “Met drie wethouders die een verleden hadden als raadslid en één bekende wethouder. Natuurlijk moesten de drie zich het dagelijks bestuur eigen maken, maar ik vind dat ze dat heel goed doen. Daar valt mij niks van tegen, zouden ze vroeger bij ons in het oosten van het land zeggen.”

De boerenprotesten van dit jaar gingen ook aan Zeewolde niet voorbij, maar hier waren geen in brand gestoken strobalen of omgekeerde vlaggen aan gemeentelijke eigendommen. Gorter vindt dat de agrarische gemeenschap zich ‘voorbeeldig’ gedroeg. Toch kan ook hij niet heen om het aankopen van twee agrarische bedrijven om daarmee stikstofrechten te creëren voor de ontwikkeling van duizend huizen in de Polderwijk en de verdere ontwikkeling van Trekkersveld. “De boer bood het ons aan en wij hadden de stikstofruimte nodig, de geméénschap had dit nodig”, verdedigt Gorter het principebesluit van het college. “Stel we zouden de boerderijen niet hebben gekocht, terwijl ze ons wel waren aangeboden, en grote bouwconcerns hadden ze gekocht en de stikstofruimte voor elders hebben gebruikt, dan hadden we aan dezelfde gemeenteraad moeten uitleggen waarom we zo dom waren geweest.”

Azc

De burgervader is trots op de wijze waarop ‘de zorgzame samenleving van Zeewolde’ de Oekraïense vluchtelingen ‘omarmde’. De opvang van asielzoekers is een ander verhaal. De onderhandelingen met het COA over de komst van een azc naar Zeewolde verlopen nog altijd stroef. “Onze voorwaarden zijn die van 2015”, laat Gorter er geen misverstand over bestaan. “Vanwege de combinatie met een arbeidsmigrantencomplex met jonge jongens en jonge meisjes kunnen wij geen veiligelanders huisvesten. We willen ook geen hele groepen jonge mannen. Gezinnen zijn welkom, evenals nareizigers. Dat moet helder in de bestuursovereenkomst worden vastgelegd. En tja, elke maand dat er nog een contract is, schuiven ook de procedures een maand op.”

Gorter hoopt dat het Rijk de boeren in de omgeving van de Nijkerkerbrug zo snel mogelijk duidelijk geeft over de vestiging van een kazerne. “Voorlopig is het alleen een voorkeurslocatie, maar je mag de betrokkenen niet in onzekerheid laten. En als de kazerne komt, moeten de boeren een alternatief aangeboden krijgen.” Zorgen heeft de eerste burger ondertussen verder over de verharding van de samenleving. “Toetsenbordridders schrijven, verscholen achter een fakeaccount, de meest vreselijke dingen. Ook de kletsverhalen van de voormalige kwaliteitskrant NRC hebben hieraan meegeholpen. Al die complottheorieën; de honden lusten er geen brood van!”

Snel duidelijkheid

Het scouting-Nawaka, de ‘zeer geslaagde’ regionale Veteranendag en het ‘fantastische’ zomerseizoen zorgden bij Gorter voor betere herinneringen aan 2022. Die geven hem de energie het nieuwe jaar in te gaan. “Er zijn veel uitdagingen. Ik hoop op snelle duidelijkheid van Defensie en over de komst van het azc, maar tevens dat we het collegeprogramma kunnen uitvoeren en letterlijk weer door kunnen bouwen.” De burgervader kijkt zelfs al verder vooruit naar 2024. “Dan bestaat de gemeente Zeewolde veertig jaar. De voorbereidingen moeten we komend jaar al in gang zetten.”

Advertentie