Politiek

Gemeente Zeewolde krijgt een Scholierenraad

Uitreiking scholierendebat Levant

Burgemeester Gerrit Jan Gorter roept leerlingen van de derde klas voortgezet onderwijs op voor de nieuwe scholierenraad.Laat je horen

Wat zou jij willen veranderen in Zeewolde? Wat vind je leuk of juist niet leuk aan ons dorp? Wat mis je? Als lid van de scholierenraad kun jij je stem laten horen. De leden van deze nieuwe raad komen vier keer per jaar bij elkaar. Met de burgemeester bepalen zij wat op de agenda komt in hun eigen vergadering. De eerste raadsvergadering staat gepland op 11 maart 2020 om 16.00 uur.

Aanmelden

Aanmelding voor de scholierenraad kan via het e-formulier op www.zeewolde.nl/scholierenraad. De scholierenraad bestaat uit 8 leden. Als meer scholieren zich aanmelden, organiseert de gemeente een verkiezing. Derde klas scholieren, die zich nu aanmelden voor de scholierenraad, mogen raadslid blijven als ze overgaan naar de vierde klas.

Leerlingen De Levant zijn voorbereid

Alle leerlingen van de derde klas van De Levant weten al hoe het is om aan de raadstafel te zitten. Eind vorig jaar hebben de wethouders gastcolleges gegeven. Tijdens deze les werd uitgelegd hoe raad, college en ambtenaren samen werken. Wie heeft het eigenlijk voor het zeggen bij een gemeente en hoe kan jij invloed krijgen op de besluiten van de gemeenteraad? Kortom, een lesje lokale democratie voor jongeren die nog geen stemrecht hebben. 

Na de gastcolleges kwamen de leerlingen naar de raadzaal in het gemeentehuis. 

De beste debater en de beste klas

Onder voorzitterschap van burgemeester Gorter gingen steeds twee klassen met elkaar de strijd aan in een scholierendebat. Op school hadden de klassen een aantal stellingen met hun mentoren voorbereid. Spannend was wel dat de klassen van tevoren niet wisten of ze voor of tegen de stelling moesten debatteren. Na het debat op maandagochtend kregen de beste klas én de beste debater een prijs. Op maandag 27 januari kreeg klas 3VA de wisselbeker ‘Winnaar scholierendebat 2019’ uitgereikt. Burgemeester Gorter ging hiervoor naar De Levant. Uiteraard deed hij gelijk ook de oproep voor de scholierenraad.

Advertentie