Politiek

Gemeente Zeewolde sluit 2021 af met een positief resultaat, maar er zijn zorgen om de toekomst

Door met name een aantal incidentele wijzigingen behaalde de gemeente Zeewolde in 2021 een positief resultaat van 6 miljoen, zo staat in de jaarstukken van vorig jaar die donderdag bekend zijn gemaakt. Maar er zijn zorgen over de toekomst, als de bijdrage van het Rijk mogelijk naar beneden gaat.

Het positieve resultaat van 6 miljoen is met name te danken aan een verschuiving binnen de gemeentelijke financiën van ruim 3 miljoen die gereserveerd is voor de voltooiing van de vaarroute de Blauwe Diamant. Vanwege budgettechnische redenen moeten deze miljoenen overgeheveld worden naar een andere plek. “Het is dan ook een fictief voordeel”, zegt wethouder financiën Wim van der Es. Daarnaast haalt de gemeente ook nog bijna 1.8 miljoen uit een reservepot om kosten voor het sociaal domein op te vangen. Structureel zegt de gemeente er ruim 70.000 euro op vooruit te gaan.

Van der Es is blij met de positieve cijfers: “Fijn om dit resultaat te hebben bij mijn laatste jaarrekening”. Van der Es stopt deze maand als wethouder in Zeewolde.

Rijksinkomsten dalen
Er zijn wel zorgen over de toekomst. Zo is het de verwachting dat de gemeente meer kosten gaat maken door prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en komt er rond 2025 mogelijk een flinke korting aan op de bijdrage van het Rijk. Vereniging Nederlandse Gemeenten noemde de korting eerder een financieel ravijn en Van der Es herhaalt deze woorden. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe groot dit tekort kan zijn voor Zeewolde.

De gemeente Zeewolde heeft een flinke spaarkas van 24 miljoen door met name grondverkoop door de jaren heen. Incidenteel kunnen deze reserves gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld voor de extra kosten van sociaal domein, maar dat mag volgens Van der Es niet om een tekort in de begroting op te vullen als het Rijk minder gaat bijdragen. “Dan moet je mogelijk kijken naar de lokale lasten of bezuinigingen."

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie