Politiek

Hans de Groot (VVD) wil dat de discussie mogelijk blijft in de gemeenteraad

ZEEWOLDE – Door de verhuizing van Martijn Wortman naar Eindhoven maakte Hans de Groot vorige maand zijn rentree in de raadsfractie van de VVD. Dinsdagavond was De Groot te gast in het LOZ-programma Zeewolde Kiest.

Fractievoorzitter

Na zijn eerdere raadslidmaatschap (2018-2022) keerde de 63-jarige Hans de Groot onlangs terug in de gemeenteraad. Tevens nam hij het fractievoorzitterschap bij de VVD over van de vertrekkende Wortman. En er zijn genoeg zaken om over mee te praten het komende jaar en de tweede helft van de raadsperiode 2022-2026... Dinsdagavond werden er drie behandeld bij het programma Zeewolde Kiest: de verbouw van het gemeentehuis, de toekomst van het G-gebied en het aanwijzen van doorgroeilocaties. De Groot vindt dat er in ieder geval ‘iets’ met het gemeentehuis moet gebeuren. “Er liggen bijvoorbeeld allerlei Arbo-eisen”, licht hij toe. “We hebben als raad ook meer ruimte nodig als we van 19 naar 21 zetels gaan, al is het de vraag of de raadzaal dan ook groter moet. De oude brandweerkazerne naast het gemeentehuis staat al jaren leeg. Als je die verbouwt, kun je eveneens werkplekken creëren.

meneer Hans de Groot (VVD) in de studio van lokale Omroep Zeewolde

Zo hebben de boa’s ook een fatsoenlijke werkplek nodig. Dan komt de vraag: wat is de beste plek om dingen te doen?” Verbouw of nieuwbouw van het gemeentehuis, daar is De Groot nog niet helemaal over uit. “Er zijn ook mensen die zeggen: gemeentehuis weg en haven bij het centrum betrekken. Dat heeft wel flinke financiële consequenties. Nu kan een groot project best, als je dat tenminste voor de lange termijn doet.” De Groot vindt dat er echter eerst duidelijkheid moet komen over hoe groot ‘we’ als gemeente uiteindelijk willen worden. “Komt Oosterwold er bijvoorbeeld bij? Dan krijg je ineens veel meer inwoners? Dan krijg je ineens veel meer inwoners. Leefbaar Zeewolde is voor een kleiner Zeewolde. Zij zijn de grootste partij. Dat kan natuurlijk, maar we zullen het er wel met elkaar over moeten hebben.”

Samen keuzes maken

De VVD kijkt ook heel anders tegen het G-gebied (het bos tegenover de sportvelden) aan dan Leefbaar Zeewolde. “Voor ons is het het laatste kwart van de taartpuzzel dat Zeewolde tot een compleet dorp maakt”, meent De Groot. “Zo is het oorspronkelijk ook bedoeld. Het lijkt op een bos, maar is slechts bedoeld voor de productie van populieren en andere niet lang meegaande bomen. Geen discussie of het gebied mooi is, want dat is het. Wij vinden het alleen een logische stap om daar straks te bouwen.” De Groot wil, als de emotie wat gezakt is, ‘eerst feiten ophalen’. “We willen uitrekenen wat het bos ons gekost heeft en wat het ons opbrengt. Ook is het van belang te weten of bouwen überhaupt rendabel is en voor wie we dan gaan bouwen. Daar willen we de bevolking eveneens écht op bevragen. En dat is wat anders dan één keer in de vier jaar stemmen.”

Voor De Groot is het veel te vroeg het A-gebied (richting Biezenburcht) definitief aan te wijzen als doorgroeilocatie. “Dat heeft Leefbaar Zeewolde de afgelopen vergadering gezegd, zo van: mensen hebben op ons gestemd en dat gaan we doen. Ik hoop dat de discussie mogelijk blijft. Anders heb ik de komende twee jaar geen enkele zin wat te zeggen of te bereiken. Ik neem aan dat we toch met elkaar alle voors en tegens tegen elkaar kunnen blijven afwegen. En dan sámen keuzes maken. Want wat heeft het dorp Zeewolde eraan als we straks richting Harderwijk gaan bouwen?”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie