Loading...

Het nieuwe donorregister van start
Het nieuwe donorregister van start

Vanaf 1 juli is de nieuwe donorwet ingegaan. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft zijn keuze al ingevuld. Op 28 juni stonden er ruim 7,3 miljoen mensen in het register. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Vanaf begin september stuurt het Donorregister brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld. In Flevoland hebben tot nu toe 7 7062 mensen van de 160 812 geregistreeerden aangegeven toestemming te geven voor orgaandonatie.

Wat is de donorwet

De donorwet is een wet, welke moet zorgen voor actieve donorregistratie. Vanaf uw 18e levenjaar kunt u zich inschrijven in het Donorregister.

Deed u dit niet. Dan werd u automatisch als ‘niet doneerder’ gekendmerkt, ondanks u hier misschien wel intresse in had. Vanaf 1 Juli 2020 is het de bedoeling, dat u zich actief registreerd in het Donor register. Doet u dit niet, dan wordt u naar meerdere berichten automatisch gekermerkt als ‘geen bezwaar’ doneerder. Hierdoor hoopt de regering, dat er meer donoren gewerft worden.

Heeft u nog geen keuze gemaakt

De Rijksoverheid vraagt aan iedere Nederlander van 18 jaar en ouder die nog geen keuze over orgaandonatie en weefseldonatie heeft ingevuld in het Donorregister, dat wel te doen. Mocht u dit nog niet gedaan hebben, dan krijgt u tussen 1 september 2020 en eind maart 2021 twee brieven ter herinnering. Wie na 2 brieven nog geen keuze heeft ingevuld, wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsels. U krijgt hierover een brief. Dit geldt voor iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat bij een gemeente.

Welke keuzes heeft u?

Keuze 1: Ja, ik wil donor worden.
U wilt donor worden. U kunt de volgende organen en weefsels doneren:

Keuze 2: Nee, ik wil geen donor worden
U wilt geen donor worden.

Keuze 3: Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden
Bij uw overlijden mag uw partner of familie de keuze maken.

Keuze 4: Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden
U wilt dat iemand anders voor u kiest na uw overlijden.

Meer informatie over de nieuwe donorwet kunt u hier vinden.

Bron: Rijksoverheid.