Politiek

Hilde Palland in gesprek over familiebedrijven

Hilde Palland in gesprek over familiebedrijven

CDA Tweede kamerlid Hilde Palland maakt op 10 en 11 maart een tour door Flevoland. Daarin bezoekt zij in iedere gemeente een familiebedrijf . In Zeewolde was zij op bezoek bij Fruithal Smits. Voor de gelegenheid was ook Egge Jan de Jonge naar het familiebedrijf gekomen. Nicole Smits ontving met haar ouders Hilde Palland. Daar spraken zij over het wezen van een familiebedrijf en de opvolging daarvan. De stelling van vader Smits was met een dikke knipoog helder: “de ouders blijven arm zodat de kinderen rijk kunnen worden”. Immers: het kapitaal zit in het bedrijf, en dan in belangrijke mate in de grond. Dat moet je doorgeven anders kunnen de kinderen het bedrijf niet voortzetten. De opvolging bij Smits is goed geregeld en daardoor wordt er op dit moment weer geïnvesteerd.

Uiteraard werd er ook gesproken over de gevolgen van de corona-crisis. Fruithal Smits vindt het vooral belangrijk om veel mede-agrariërs te helpen. Zo hebben zij de tulpenboeren die de tulpen niet konden exporteren vorig jaar kunnen helpen door de tulpen te verkopen in hun boerderijwinkel.

De boerderijwinkel ondersteunt de korte ketens, wat zij belangrijk vinden. Dit draagt bij aan duurzaamheid en een eerlijke prijs voor het product.

Als gevolg van de pandemie heeft fruithal Smits minder klant contacten ondanks dat ze de service hebben uitgebreid naar meer bezorgmomenten in Zeewolde. De plukdagen, de bezoeken tijdens de Tulpenroute en de Paasactiviteiten zouden momenten zijn voor velen om een kijkje te nemen op een boerenbedrijf; deze activiteiten moeten echter nog even op zich laten wachten.

Hilde Palland kon met al deze informatie haar tour verder vervolgen. In haar tour bezoekt ze nog een metaalbedrijf, een scheepsbetimmeringbedrijf en een bedrijfje op een creative campus.

Advertentie