Politiek

Kiezer in gesprek met kandidaten Provinciale Staten

Bijeenkomst Provinciale Statenverkiezingen Flevomeer Bibliotheek Zeewolde

De bezoekers druppelen langzaam binnen in de Flevomeer bibliotheek in Zeewolde. Woensdag staan de Provinciale Statenverkiezingen op het programma in het door de Stadmakerij georganiseerde bijeenkomst. De onderwerpen zijn specifiek voor de gemeente Zeewolde.

Zo wordt er gesproken over landbouw en duurzaamheid. Is er nog ruimte voor intensieve landbouw en wie gaat er over het gebruik van de landbouwgronden. CDA kandidaat Wim Klink, in het dagelijkse leven boer, is helder: “Het buitengebied van Zeewolde is het grootste bedrijventerrein van Nederland en dagelijks bezig met innovatie.” Hij benadrukt dat we zuinig moeten zijn op onze landbouwgrond: er staat druk op van stadsontwikkeling en duurzaamheid. Hij is tegen het plaatsen van zonnepanelen op goede landbouwgrond. “Leg eerst maar eens de daken vol,” aldus Klink.

Goede mix

Tiko Smetsers, lijsttrekker van D66 pleit voor iets meer klimaatdrammerij: “Alleen de daken volleggen is niet voldoende om de klimaatdoelstellingen te halen. We zullen meer moeten doen. Waarom laten we het niet aan de ondernemer zelf om een goede mix van gewassen te maken, waarbij zonneweides een mogelijkheid is.”

Eten van eigen bodem

Wout Jansen van O.P.A. Flevoland is voorstander van kleinschaligheid: “Eten van eigen bodem is ons streven. We moeten af van de grootschalige veehouderij. Tegelijkertijd moet goede landbouwgrond niet verdwijnen ten bate van zonnepanelen. Gebruik de bermen langs de wegen, leg panelen op het dak van het provinciehuis, maar niet op goede landbouwgrond.”

Bereikbaarheid

Een ander belangrijk onderwerp in Zeewolde is de bereikbaarheid. Er is geen goede verbinding naar Lelystad of Almere. Bezoekers van de verkiezingsbijeenkomst vragen zich af waarom er wel een nieuwe busverbinding komt tussen het station van Lelystad en het nog gesloten Lelystad airport, terwijl er geen bus van Lelystad naar Zeewolde rijdt. De aanwezige partijen benadrukken dat er felle discussies zijn gevoerd in Provinciale Staten, maar dat het niet gelukt is om echt betere OV verbindingen te realiseren. Maar de aanwezige partijen benadrukken wel dat ze zich er opnieuw voor in gaan zetten.

Advertentie