Politiek

Provinciale Staten wijst SP-voorstel 'Flevo Energie' af

De Provinciale Staten van Flevoland heeft woensdagavond het voorstel van de Socialistische Partij (SP) om een onderzoek te doen naar de oprichting van een provinciaal energiebedrijf 'Flevo Energie' afgewezen.

Met maar liefst 27 stemmen tegen en 11 stemmen voor bleek het voorstel weinig steun te krijgen. Vooral de rechtse fracties zien weinig in het plan, echter ook de fractie van GroenLinks was in meerderheid tegen.

Statenlid Frans Mulckhuijse (SP) is teleurgesteld. "De verkoop van onze energiebedrijven in 2009 blijkt een grote flop. Terwijl hier de mensen met een dekentje thuis in de kou zitten en de energierekening niet kunnen betalen, verdwijnen de miljarden in de zakken van de buitenlandse aandeelhouders." Opmerkelijk was dat naast partijen als JA21, VVD, PVV en CDA ook twee van de drie leden van GroenLinks tegen het voorstel stemden.

Stemuitslag op het bord van het Voorstel Flevo Energie

Voorafgaand aan de bespreking en stemming voerde de SP vanmiddag voor de deur van het provinciehuis actie voor nationalisatie van de energie. Leden en sympathisanten uit verschillende gemeenten in Flevoland waren daarbij aanwezig. Lijsttrekker John Cocu en campagneleider Piet de Ruiter voerden kort het woord. Na de stemming gaf Cocu aan dat hij hoop blijft houden dat het plan in de toekomst wel een meerderheid krijgt. "In Utrecht en Groningen is een soortgelijk voorstel wel aangenomen. In Flevoland kan dat ook. We rekenen erop dat de politieke verhoudingen door de verkiezingen gaan veranderen. Onderzoek geeft daarnaast aan dat zestig procent van de bevolking voor nationalisatie van energiebedrijven is. Voor ons is dit een speerpunt en wij zullen zoeken naar mogelijkheden om het voorstel na de verkiezingen alsnog aangenomen te krijgen."

Advertentie