Politiek

SP-Kamerlid voor uitstel 'Meta-beslissing'

De gemeenteraad van Zeewolde zegt donderdag 16 december ja of nee tegen de komst van een hyperscale datacentrum van Meta. SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten zou echter graag zien dat er uitstel verleend wordt. "Het is het beste als het besluit over het giga-datacenter in Zeewolde wordt uitgesteld, totdat er landelijke strategie bepaald is."

"Het ministerie speelde een geheimzinnige rol en moet daar snel duidelijke antwoorden over geven", vindt Leijten, die zich dinsdag tijdens het vragenuur van de Tweede Kamer al kritisch heeft opgesteld tegenover het handelen van de regering. Dat onderstreept zij nu met liefst negentien vragen, die zij via Twitter wereldkundig maakt.

SP-Kamerlid voor uitstel 'Meta-beslissing'

"Vindt u het netjes om de wenselijkheid van de komst van (grote) datacenters af te schuiven op provinciale en lokale overheden?", vraagt zij onder meer aan demissionair minster Stef Blok. "Kunt u een tijdlijn maken met de contacten met de provincire Flevoland en de gemeente Zeewolde over de komst van het datacenter? En kunt u nog eens proberen uit te leggen waarom de komst van een grootverbruiker van energie ten goede komt aan het draagvlak voor de overgang naar duurzame energie die de samenleving als geheel moet doormaken?"

Daarbij plaatst Leijten ook haar vraagtekens bij het draagvlak vanuit de samenleving. "Wat is uw reactie op de petitie van Stichting DataTruc Zeewoldedie al vele keren is ondertekend?"

Leijten geeft aan graag  "vóór maandag 13 december" een antwoord te willen op haar vragen. Tijdens het eerderbenoemde vragenuur in de Tweede Kamer gaf minister Blok al wel aan dat de keuze om dergelijke grote ruimtelijke ordening-vraagstukken aan gemeenten over te laten binnenkort in een brief aan de Kamer zal worden geëvalueerd.

Advertentie