Politiek

Tamara Baas (ChristenUnie) en Angela Huckriede (VVD) bomen over bouwen

Bouwen was dinsdagavond 10 januari een belangrijk onderwerp bij de eerste uitzending in het nieuwe jaar van Zeewolde Kiest. Tamara Baas (ChristenUnie) en Angela Huckriede (VVD) kunnen leven met het aantal te bouwen woningen (250 per jaar), waarover wordt gesproken in het onlangs gepresenteerde collegeprogramma. Over de plek waar verschillen ze echter van mening.

“Wij willen bouwen.” Hierover was Tamara Baas (ChristenUnie) dinsdagavond tegenover het radioprogramma van de Lokale Omroep Zeewolde heel duidelijk. En dus was ze blij met de aankoop door de gemeente van twee boerenerven aan de Ossenkampweg, waardoor stikstofrechten werden verkregen om te kunnen bouwen.

Tamara Baas (ChristenUnie) en Angela Huckriede (VVD) bomen over bouwen

“De erven werden ons aangeboden. Ze stonden ondertussen al een poosje op Funda. Een gesprek met de provincie was op niets uitgelopen. Toen kwam de eigenaar naar de gemeente. We zouden wel heel onnozel geweest zijn als we dat niet hadden gedaan. We hebben die stikstofrechten nodig, willen we verder door kunnen bouwen.”

Bouwen in het G-gebied (het bosgebied tegenover sportpark De Horst) is voor Baas en haar ChristenUnie niet (meer) aan de orde. “Dat gebied heeft intussen zulke dusdanige groene natuurwaarden, dat we dat helemaal niet meer moeten willen. Voor ons is dat dus een gepasseerd station. Het college wil er nu een ontmoetingsbos van maken. Er kan al gesport en gewandeld worden. Die voorzieningen moeten we verder zien te versterken, waardoor het allemaal nog uitnodigender wordt. De bevolking heeft daar vast en zeker ideeën over en dat moeten we dan ook via participatie lekker in het dorp neerleggen.”

Bij Zeewolde Kiest kwam ook de eventuele komst van een ‘superkazerne’ naar Zeewolde ter sprake. Volgens Baas is dit ‘geen besluit van de gemeente Zeewolde’. “We zouden in het gesprek met het Rijk best kunnen aangeven dat het aangewezen gebied niet de juiste locatie is en dat er misschien in Zeewolde zelfs wel alternatieve locaties te vinden zijn.”

Eigen grond

In tegenstelling tot Baas had Angela Huckriede (VVD) het G-gebied wel graag bespreekbaar willen zien als woningbouwlocatie. “De basisstructuur ligt er al, het gebied is in feite klaar voor woningbouw en het is ook nog eens een keer onze eigen grond. Daarbij zegt niemand dat het hele gebied plat moet. Ik zit aan Center Parcs-achtige bebouwing te denken en vooral veel laagbouw, mogelijk voor senioren die een klein eindje van het centrum willen wonen.”

Huckriede snapt ook wel dat haar plan ‘haaks op het collegeprogramma’ staat, maar met de keuze voor ‘A’ en ‘A+’ (het gebied tussen de DekaMarkt en de Biezenburcht) gaan de voorstanders van dit plan zichzelf volgens haar vanzelf tegenkomen. “Je jaagt er niet alleen Zeewoldenaren, maar ook de lokale besteding het centrum mee uit. Mensen zullen dan veel meer gericht zijn op Harderwijk. Daar zullen de Zeewolder centrumondernemers niet blij van worden.” Volgens Huckriede zijn er in het participatieproces over het G-gebied ‘stappen overgeslagen’. “Mensen mogen meepraten over een ontmoetingsbos, als het maar een ontmoetingsbos wordt. Waar kunnen ze dan over meepraten? We willen ondertussen ook niet dat er op de vruchtbare landbouwgrond wordt gebouwd. Op een gegeven moment zullen we toch een keuze moeten maken: bos, landbouwgrond of water, meer hebben we niet in Zeewolde.”

Kansen

Huckriede wil niet op voorhand zeggen dat zij tegen de komst van een kazerne naar Zeewolde is. “Het is heel belangrijk dat het college echt in gesprek blijft met het Rijk. Als de kazerne doorgaat, is dat misschien heel pijnlijk en verdrietig voor de acht boerenfamilies in kwestie, maar het biedt aan de andere kant ook weer kansen. Mogelijk is de komst van defensiepersoneel heel welkom voor onze centrumondernemers.”

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie