Politiek

Vijf Zeewoldenaren vertellen over hun stem

Waar hebben Zeewoldenaren vandaag op gestemd? De Lokale Omroep van Zeewolde sprak woensdag bij stembureau Open Haven met vijf inwoners die net hun stem hadden uitgebracht.

Lokale Omroep Zeewolde

Eva Kaales - ChristenUnie

"Ik heb op de ChristenUnie gestemd. Een belangrijke reden is hun christelijke identiteit. Ze kijken om naar natuur, hoe mensen met elkaar omgaan en hoe de maatschappij in elkaar zit. Dat is voor mij een belangrijke identiteit, dus vind ik dat ook belangrijk in de politiek. Maar ook het datacentrum, omdat zij samen met Leefbaar Zeewolde het tegen willen houden en daarin kritisch zijn. Ik ben bang voor de gevolgen die het gaat hebben voor het dorp. Het gaat zo groot zijn, dat vind ik eng."

Lokale Omroep Zeewolde

Joep Rodenburg - Leefbaar Zeewolde

"Ik heb een gestemd op Leefbaar Zeewolde, op kandidaat nummer drie. Ik werd aangesproken door haar toen ze aan het flyeren was. Dat beviel mij wel. Een aardige vrouw, en ik stem altijd op een persoon, niet een partij. Ik kende haar ook al van de tennisclub. Alle programma’s van al die partijen, ik weet er niks van. Die lokale politiek vind ik altijd zo weinig voorstellen, al heeft het onderwerp datacentrum deze keer toevallig ook wel meegespeeld in mijn stem. Daar was ik het niet mee eens, en zij ook niet."

Lokale Omroep Zeewolde

Manuela de Muijnck - Blanco

“Ik woon nog niet heel lang in Zeewolde. Door al het gedoe met corona heb ik nog te weinig geïnvesteerd in een partij. Daarom een blanco stem, ik had echt geen idee. Natuurlijk heb ik wel gestemd, want ik laat mijn stem niet zomaar voorbij gaan. Voor de volgende keer ga ik wat dieper erop in zodat ik wel weet waar ik op moet stemmen.”

Lokale Omroep Zeewolde

Gijs de Vries - christelijke partij

"Ik heb op een christelijke partij gestemd, verder gaat het niemand aan welke. En waarom, zo zijn we opgevoed. Eigenlijk is er geen één partij waarmee ik het met alles eens ben. En vertrouwen in de politiek heb ik al helemaal niet meer. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het taalgebruik in de Tweede Kamer. En dat gebeurt op gemeentelijk gebied net zo. Elkaar uitmaken voor rotte vis. Kijk we hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar daarom hoeven we elkaar niet af te branden. Maar ik heb wel gestemd, want anders heb je geen recht van spreken meer."

Lokale Omroep Zeewolde

Miranda Heijmeskamp - Leefbaar Zeewolde

Ik heb op Leefbaar Zeewolde gestemd. Ze staan toch voor het dorp. En ze zijn tegen het datacentrum. Ze zeggen dat het banen oplevert, maar dat is helemaal niet waar. Ze brengen het natuurlijk allemaal heel leuk, maar in de praktijk is het niet waar. Dat is echt een belangrijke doorslag. En ik ken Tom (lijsttrekker van Leefbaar Zeewolde, red.) een beetje persoonlijk, dus dat speelt ook wel mee. Voor de rest waren alle partijen vrij hetzelfde vond ik.

 

Advertentie