Politiek

Zeewolde stemt in met verdere samenwerking

Evenals donderdag bij de wijziging van het bestemmingsplan Trekkersveld 4 is ook de zogeheten gebiedsagenda aangenomen zónder toestemming van coalitiepartijen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie. Het onderwerp wonen bleek voor deze partijen een te groot struikelblok te zijn, maar zij kregen geen meerderheid in de raad.

Als eerste gemeente heeft Zeewolde maandagavond mogen stemmen over het plan voor samenwerking met Ermelo en Harderwijk. Tijdens de tweede avond van de laatste raadsvergadering van het jaar werd deze gebiedsagenda omarmd door VVD, CDA, D66, Zeewolde Liberaal en PvdA/GroenLinks. Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie waren tegen; BurgerBelang was afwezig evenals D66-fractievoorzitter Wenda Westerhuis.

Zeewolde stemt in met verdere samenwerking

Misverstand

Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie toonden zich kritisch op het plan voor volledige samenwerking met Harderwijk en Ermelo, met name op het gebied van wonen. “Wij zijn ongelukkig met deze versie van de gebiedsagenda”, gaf Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde) aan. “Het is een misverstand dat wij niet voor samenwerking zouden zijn, als gemeenten er duidelijk van profiteren. Maar wat is hier het voordeel voor Zeewolde?” Hij doelde daarbij op het onderdeel wonen. Ernst Bron herhaalde zijn zorgen die hij eerder al uitte in de commissievergadering. “Het motto ‘Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder’ gaat niet overal op. Ons inziens is onvoldoende onderbouwd dat dit op het gebied van wonen ook zou gelden.”

De positieve geluiden vanuit andere partijen - Jan Klop (PvdA/GroenLinks) gaf zelfs aan het woord samenwerken met hoofdletters te willen schrijven - konden Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie niet op andere gedachten brengen. Bij de hoofdelijke stemming bleek er toch een meerderheid voor verdere samenwerking.

Ermelo vergadert woensdag over de gebiedsagenda, Harderwijk volgt begin 2022. Wanneer één van deze gemeenten geen goedkeuring geeft, gaat er alsnog een streep door de plannen.

Deel dit bericht via socialemedia of WhatsApp
Advertentie