Regionieuws

Primeur voor 55 Medewerkers Veiligheidsregio Flevoland

Op dinsdagavond 6 juli hebben maar liefst 55 medewerkers van Veiligheidsregio Flevoland hun ambtseed of belofte afgelegd. Een bijzondere ceremonie, omdat het de allereerste keer was dat het personeel van de veiligheidsregio werd beëdigd. Bovendien vond de ceremonie digitaal plaats, omdat een fysieke bijeenkomst niet mogelijk was vanwege de geldende coronamaatregelen. Familie, vrienden en collega’s keken mee via een livestream.

De ceremonie werd uitgezonden vanuit de brandweerkazerne in Almere. De ambtseed werd afgenomen door voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Almere dhr. Franc Weerwind. Hij werd daarin bijgestaan door brandweercommandant John van der Zwan. Naast het afleggen van de eed of belofte ontvingen de nieuwe collega’s een brandweerpenning, die speciaal voor Veiligheidsregio Flevoland is ontwikkeld.

55 Medewerkers Veiligheidsregio Flevoland leggen voor het eerst ambtseed af

Ceremonie

Deze werd hen vooraf toegestuurd in een verzegelde envelop, die tijdens de ceremonie open mocht. De munt staat voor de integriteit van de organisatie en is het symbool van de wereldwijde - en in het bijzonder de Nederlandse - waarden van de brandweer: Behulpzaam, Deskundig en Daadkrachtig. Tijdens de uitzending reikte de commandant de eerste munt uit aan de burgemeester.

John van der Zwan: “Iedere ambtenaar moet de ambtseed afleggen. Hoewel het mijn voorkeur heeft om dit in een fysieke ceremonie te doen, ben ik er trots op dat we een volwaardig alternatief hebben gevonden voor deze avond. We konden elkaar weliswaar de hand niet schudden na afloop, maar deze digitale editie heeft het mogelijk gemaakt om onze nieuwe collega’s officieel welkom te heten in onze veiligheidsregio.”

De 55 medewerkers zijn in de afgelopen anderhalf jaar in dienst getreden bij de veiligheidsregio. De ambtseed of belofte werd afgelegd door 29 nieuwe brandweervrijwilligers en 26 beroepsmedewerkers van Brandweer Flevoland.

Burgemeester Franc Weerwind benadrukt het belang van de ambtseed: “De beëdigingsceremonie is een moment om stil te staan bij de bijzondere positie van de brandweer in de samenleving en om deze te onderstrepen. Dat we voor deze allereerste editie toch op afstand zijn samengekomen, laat zien hoeveel waarde we hechten aan de ambtseed. Ik ben er trots op om daar getuige van te zijn geweest en om bovendien de eerste penning in ontvangst te hebben mogen nemen.”

Advertentie