Regionieuws

Cora Smelik beste bestuurder Flevoland

Haar collega’s bij de gemeenten, waterschap en provincie hebben gedeputeerde Cora Smelik gekozen tot beste bestuurder van Flevoland in 2021. Hiermee is ze een van de dertien kandidaten die genomineerd zijn voor Beste Bestuurder 2021 van Nederland.

Cora Smelik was zelf vereerd en aangenaam verrast toen ze het nieuws hoorde. “Het is een ongelofelijk compliment van mijn collega’s in Flevoland. Dit had ik echt nooit verwacht, want dit is pas mijn eerste periode als gedeputeerde en dat ook nog eens grotendeels binnen de beperkingen van Corona. Dat maakt het voor mij als bestuurder moeilijk om een netwerk op te bouwen. Deze nominatie geeft aan dat dat blijkbaar toch goed gelukt is.”

Cora Smelik beste bestuurder Flevoland

Collega-bestuurders uit de provincie roemen haar transparante manier van communiceren, inhoudelijke kennis, bestuurlijke kwaliteiten, diplomatie en idealisme. Ze heeft indruk gemaakt met haar verbindende kwaliteiten die ze als bestuurder inzet voor de samenwerking in de regio.

Met de collega’s van de gemeenten en het waterschap werkt zij onder de vlag van “Samen Maken Wij Flevoland” aan een gezamenlijke en eensluidende visie om met de rijksoverheid tot een ontwikkelagenda voor heel Flevoland te komen. Hierbij benadrukt de regio dat het niet gaat om het stapelen van stenen voor extra woningbouw, maar om de doorontwikkeling van een complete samenleving, een toekomstbestendige economie en een gezonde en groene leefomgeving. Hierover zegt Cora Smelik: “Eigenlijk kun je alleen een goede bestuurder zijn als je dit samen met anderen doet. Daarom is deze nominatie ook een beetje van iedereen. Want, zoals ze in het Turks zo mooi zeggen: met 1 hand kun je niet klappen!”

Ervaring

De functie van gedeputeerde is de eerste politieke functie die Cora Smelik bekleedt. Zij heeft echter een rijke ervaring als tolk, diplomaat en directeur. Na haar studie Turkse Taal- en Letterkunde en haar werk als tolk/vertaler werd zij van 2000 tot 2009 uitgezonden als attaché Sociale Zaken op de ambassades in Ankara en Rabat. Van 2009 tot 2014 werkte Smelik in de directieraad van de Sociale Verzekeringsbank. Van 2014 tot 2017 was zij directeur van de Regionale Uitvoeringsdienst Twente en van 2017 tot 2019 algemeen directeur van de Omgevingsdienst Regio Arnhem.

Zij heeft in haar portefeuille: Duurzaamheid, Milieu, Omgevingsvisie, Omgevingswet, Circulaire Economie, Bestuurlijke vernieuwing en Samenwerkingsagenda. Ook is zij 2e loco-commissaris van de Koning.

Advertentie