Regionieuws

Opvang Coronapatiënten St. Jansdal

Ziekenhuis St Jansdal maakt drie verpleegafdelingen vrij voor de opvang van coronapatiënten. Hiermee zijn er zestig bedden beschikbaar waar patiënten met het coronavirus verpleegd kunnen worden. Daarnaast gaan vanaf maandag veel geplande operaties, scopieën en afspraken op de poli’s niet door op de locaties Harderwijk, Lelystad, Dronten, Nijkerk en Putten.

De afspraken op de poliklinieken worden vanaf maandag sterk beperkt. Artsen bepalen welke afspraken noodzakelijk zijn om door te laten gaan. Verder vinden de afspraken zoveel mogelijk telefonisch plaats. “Met deze maatregel willen we voorkomen dat grote aantallen patiënten naar het ziekenhuis komen”, aldus bestuursvoorzitter Relinde Weil. Het verzoek om niet naar het ziekenhuis te komen, indien niet noodzakelijk, gaat dus onverminderd door.

Coronapienten bij St Jansdal

“Het is belangrijk dat patiënten op dit moment bij voorkeur zoveel mogelijk thuisblijven en niet naar het ziekenhuis komen. Door het afschalen van de geplande zorg komen bovendien veel bedden en handen vrij, die we hard nodig hebben in de kliniek. De spoed- en vaatzorg, oncologie en verloskunde draaien wel onverminderd door.”

Daarnaast is er een toenemend ziekteverzuim onder medewerkers als gevolg van het coronavirus. “Door het annuleren van veel planbare zorg kunnen we medewerkers op andere plekken inzetten waar ze hard nodig zijn”, legt Relinde Weil uit. “Doordat geplande operaties niet meer doorgaan, besparen we ook op de steeds schaarser wordende beschermingsmaterialen.”

Het ziekenhuis neemt telefonisch contact op met de patiënten waarvan de operaties, poliklinische afspraken of scopieën niet doorgaan. Aan patiënten het dringende verzoek om niet zelf contact op te nemen met het ziekenhuis. Patiënten kunnen ervan uit gaan dat de afspraak doorgaat als zij geen bericht hebben gehad. Het St Jansdal denkt op deze manier zo goed als mogelijk in te spelen op de extra toename van patiënten die intensieve zorg nodig hebben.

Advertentie