Loading...

Nertsenfokkerij, foto: Animal Rights
Coronavirus bij nertsenfokkerijen Noord-Brabant vastgesteld
De zoektocht naar de eigenschappen van het coronavirus gaat onverminderd door. Hoe meer men van het virus te weten komt, hoe eerder men wellicht een vaccin kan ontwikkelen. Ook bij dieren wordt geregeld onderzoek gedaan.
En bij zo'n onderzoek is in Noord-Brabant bij twee nertsenfokkers bij meerdere dieren het coronavirus vastgesteld, dat meldt het ministerie van Landbouw. De dieren hadden diverse ziekteverschijnselen, waaronder ademhalingsproblemen.

Enkele medewerkers van de bedrijven in Brabant hadden verschijnselen van het coronavirus. Het ministerie gaat dan ook uit van besmetting van mens op dier, iets dat tot nu zelden is voorgekomen.
Om verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen mogen dieren (en de mest) niet van het het bedrijf af. Op beide bedrijven in Brabant zitten zo'n 13.000 dieren.
Op advies van het RIVM wordt de omgeving rond beide bedrijven in een straal van 400 meter afgesloten voor fietsers en wandelaars. Dat is een voorzorgsmaatregel, want volgens het RIVM zijn nertsenbedrijven geen risico voor verspreiding onder mensen.

Meldplicht

Minister Schouten heeft een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders en dierenartsen. Als bij nertsen ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte wordt vastgesteld, moet dit worden gemeld bij de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Uit eerder onderzoek is gebleken dat fretachtigen, waar de nertsen onder vallen, gevoelig zijn voor een besmetting met covid-19.

Meer over huisdieren en het coronavirus vindt u HIER

Bron: NOS.NL
Foto: Animal Rights (Nertsenfokkerij)