Regionieuws

De Kracht van het Verhaal; Expositie in provinciehuis Flevoland

Op vrijdagmiddag 6 maart, om 16.30 uur, opent Franc Weerwind, burgemeester van Almere, de tentoonstelling De Kracht van het Verhaal in het provinciehuis van Flevoland, met daarin werk van drie kunstenaars: Godfried Zöllner, Frans van der Ven en Rob van den Broek – een schilder, een beeldhouwer en een instrumentenmaker.

Flevoland_provinciehuis

Goede kunst wordt gekenmerkt door het verhaal dat ermee wordt verteld, door de duidelijke signatuur. Deze drie kunstenaars bevestigen deze ongeschreven regel! Ze werken alle drie duidelijk vanuit een diepe motivatie en daardoor weten ze precies wat ze doen en waarom ze werken zoals ze werken. Godfried bijvoorbeeld, schildert onderwerpen die gaan over goed en kwaad, over licht en duister. Hij doet dat op grote doeken in een expressieve stijl waardoor het lijkt alsof ze in allerijl zijn geschilderd – no time to waste. Maar schijn bedriegt: hij gaat juist heel zorgvuldig te werk en besteedt alle nodige aandacht aan de vormen en het perspectief om de onderwerpen zo goed mogelijk in beeld te brengen. Wat verder opvalt, is zijn stijl! Hij lijkt met één been in de Renaissance te staan! Qua onderwerpen en ook wat betreft zijn lijnvoering. Met het andere been staat hij stevig in deze tijd van ondernemerschap: hij benadert het vak van kunstenaar zakelijk en stelt hoge eisen aan zichzelf en zijn omgeving. Het verhaal dat hij met zijn werk vertelt is van alle tijden.

Frans van der Ven komt in zekere zin thuis in het Provinciehuis: zijn grote Kiekendief straalt in de hal en daar overziet hij zijn land. Dat kunstwerk is het symbool geworden van Flevoland. Frans is bekend in de ondernemerswereld, dus het Provinciehuis past hem goed. Hij heeft veel awards gemaakt en penningen ter gelegenheid van wedstrijden en jubilea, en hij werkt veel in opdracht van bedrijven die opdrachten geven voor kunstwerken als versterking van hun identiteit. Maar ook in de particuliere wereld is Frans bekend. Hij is een meester in het maken van dierenbeelden. Het is alsof hij hun taal verstaat, zoals zijn naamgenoot Franciscus van Assisi dat volgens de legenden kon.

Rob van den Broek is vernieuwend op een ander vlak: hij verbindt verschillende vakgebieden en talenten. Hij ontwerpt nieuwe en unieke muziekinstrumenten. En professionele musici zijn inmiddels zo enthousiast dat ze composities schrijven voor die instrumenten. Snaarinstrumenten die tegelijk slagwerkinstrumenten zijn, of instrumenten waarop je met vier mensen tegelijk kunt spelen. Daarbij zijn de instrumenten bouwkundige hoogstandjes, met een perfecte afwerking. In het provinciehuis hangen grote foto’s van een serie strijkinstrumenten. En bij de opening wordt er op en aantal van die instrumenten gespeeld, door Neco Novellas, Alaa Arsheed en Rob zelf.

De tentoonstelling is vanaf 28 februari te zien, tot 10 april. Het provinciehuis is gevestigd aan Visarenddreef 1, in Lelystad en geopend tijdens kantooruren. Het provinciehuis is gratis toegankelijk.

Foto: Provinciehuis (Provincie Flevoland)

Advertentie