Regionieuws

De nieuwe Nederlandse- en Flevolandse eiwitambitie

Tijdens de 3e editie van NRC Live AgriFood lanceerde gedeputeerde Jan-Nico Appelman de nieuwe Flevolandse Eiwitambitie. Nationale samenwerking met overheden, ondernemers, opleiders, onderzoek en ontwikkeling is volgens hem het verse succes.

NRC Agrifood 2

Ondernemer Boer Kok (Gerhard Flantuas) liet tijdens een kookbattle zien hoe dit er op het bord uitkomt te zien en daagt iedereen uit om te eten als een pionier! Biologisch-dynamisch akkerbouwer Lizelore Vos, één van de koplopers van de Flevoland ambitie, teelt samen met 9 andere telers FlevoVerseSoja. De resultaten worden gedeeld, zodat we in Nederland straks gezamenlijk de kansen binnen de eiwittransitie kunnen verzilveren.

Nationale samenwerking

In 2022 vindt de Floriade plaats in Almere. Bij deze Floriade is gekozen voor o.a. de thema’s Feeding en Healthying the city. Thema’s die zeer relevant zijn in de eiwittransitie. Flevoland wil daarom voorafgaand aan de Floriade komen tot een nationale samenwerking en -eiwitambitie, zodat we als land, samen, op het internationaal podium Floriade kunnen laten zien hoe we de transitie versneld hebben. Als voorbeeld voor andere landen.

Flevolandse eiwitten
Met het programma Growing Green Proteins onderzoekt provincie Flevoland de economische kansen én de uitdagingen. We brengen boeren, ontwikkelaars, ondernemers, onderzoekers en onderwijs bij elkaar om innovaties te ontwikkelen, kansen te benutten en barrières te slechten. Met meerdere pilots en een challenge laten we boeren, tussenhandel, horeca en inwoners van Flevoland in actie komen om plantaardige eiwitten op de kaart te zetten.

Eet als een pionier!
In de challenge ‘Eet als een pionier’ worden (aspirant)koks uitgedaagd het lekkerste gerecht te bedenken met 80% groente, fruit, noten, zaden en paddenstoelen die bij voorkeur ook nog eens 80% lokaal geproduceerd zijn. De chefs zetten hun gerecht op de kaart van hun eigen restaurant. Een vakjury en een publieksjury kiezen van alle deelnemers de beste gerechten. Op 16 oktober vindt de masterchef-finale plaats. Pionier ook mee via:
www.eetalseenpionier.nl

Soja & paddenstoelen
In mei zijn tien Flevolandse boeren gestart met het telen van FlevoVerseSoja (Edamame bonen) op zo’n 40 ha Flevolandse bodem. Meer weten? Klik hier. Een paddenstoelenteler kweekt bijzondere paddenstoelen op reststromen uit het gebied.

*Fotos: ©FotostudioWierd

Advertentie