Regionieuws

Dit jaar bijna kwart minder schuurinbraken in Flevoland

Inbrekers slaan in 2023 minder vaak hun slag in Flevolandse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 68 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een afname van 23,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Landelijk is er juist een stijging van 8,9%. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Vooral in Lelystad nam het aantal schuurinbraken dit jaar af. Het eerste half jaar vonden er 8 minder incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Almere waren er minder inwoners slachtoffer van een schuurinbraak.

Voor inwoners van de gemeente Dronten is er minder goed nieuws: Hier was juist een stijging te zien van het aantal inbraken in schuren (+2).

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.

Ondanks dat het aantal schuurinbraken hier dit jaar sterk daalde, slaan inbrekers nog steeds het vaakst hun slag in Lelystad. Het eerste half jaar van 2023 werd er hier al 27 keer ingebroken in schuren. Dit komt neer op meer dan een derde van alle incidenten in de hele provincie. Ook in Almere (19) gaat het vaak mis, gevolgd door Noordoostpolder (12). In Zeewolde komt men er het beste vanaf, want hier daalde het aantal schuur inbraken (2).  

Advertentie