Regionieuws

Een nieuwe route voor energielabel huizen

Het energielabel helpt u om uw woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het laat u zien hoe zuinig uw woning is, en wat u kunt doen om dit te verbeteren. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u een geldig geregistreerd energielabel hebben. Vanaf 1 juli 2021 is dit verplicht. Heeft u dat niet, dan riskeert u een boete. Vanaf 1 januari 2021 is er een wijziging in de route naar dit energielabel en maakt de woningeigenaar een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur.

Huis verkopen betekent energielabel tonen

Op het moment dat u een huis verkoopt moet de koper het energielabel kunnen inzien. Het label moet ook staan in de advertentie. (noot redactie: Let op: als het huis nog geen geldig energielabel heeft, dan hoeft de verkoper het tot 1 juli 2021 ook niet in de advertentie te vermelden. Is er wél een geldig energielabel, dan moet hij de labelklasse wel in de advertentie zetten. - Bron MilieuCentraal.nl) De kosten van het energielabel verschillen tussen gemiddeld 190 euro en 100 euro. Dit is afhankelijk van de soort woning.

Een nieuwe route voor energielabel huizen

Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur de prijs van het energielabel.

De nieuwe route

  1. U zoekt een energieadviseur via de website van Centraalregister Techniek.
  2. De energieadviseur komt bij u langs om de kenmerken van uw woning vast te stellen. Het bezoek duurt ongeveer 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn.
  3. De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  4. U ontvangt van de adviseur een pdf (document) met het label.
  5. Het label is 10 jaar geldig. Op de website van Energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is.

Energieloket helpt graag met advies en tips

Naast advies geven we u ook graag nog tips hoe u gelijk al met energiebesparen kunt starten. Zo kunt u in een aantal gemeenten gratis energie bespaar goodies reserveren, zoals radiatorfolie, tochtstrip en LED-verlichting. Reserveer via www.energieloketflevoland.nl/acties.

U kunt ons bereiken via de chat, mail (energieloket @nmfflevoland.nl) en telefoon (0320-252004). Wilt u op de hoogte blijven van het energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op de nieuwsbrief of volg het Energieloket Flevoland op Facebook en Twitter.

Advertentie