Regionieuws

Flevoland enige provincie waar gemeenten bij aanvraag vervangend rijbewijs geen vermissingskosten hanteren

De kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs in Nederland zijn sterk afhankelijk van de gemeente waarin men woont. Sommige gemeenten rekenen bovenop de vastgestelde vervangingstarieven namelijk ook nog vermissingskosten. En de hoogte daarvan loopt per woonplaats flink uiteen. Alleen in de provincie Flevoland is er geen enkele gemeente die extra kosten in rekening brengt.

In de auto

Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

Tariefsoorten bij aanvraag nieuw rijbewijs
Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de ‘standaard aanvraag’ van het rijbewijs mogen hanteren. Sommige gemeenten rekenen een lager tarief en een enkele gemeente hanteert een iets hoger tarief. Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskosten component’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro. 

In het geval van diefstal/verlies zijn er tot slot nog vermissingskosten die gemeenten in rekening mogen brengen bij rijbewijzen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dit ook. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn. In de gemeente Arnhem zijn de vermissingskosten het hoogst (63 euro).  

Flevoland
Inwoners van Flevoland die hun rijbewijs zijn verloren, hoeven geen extra kosten te betalen. Hiermee is Flevoland de enige provincie zonder gemeenten die aanvullende kosten in rekening brengen. In de 6 gemeenten die Flevoland telt, kost een reguliere aanvraag voor een nieuw rijbewijs 39,75 euro. Urk is drie eurocent duurder en rekent 39,78 euro.

Voor spoedaanvragen hanteren de Flevolandse gemeenten het ‘reguliere’ extra-tarief van 34,10 euro. Het reguliere totaalbedrag komt in Almere, Dronten, Lelystad, Zeewolde en Noordoostpolder dus uit op 39,75 euro (Urk drie eurocent duurder). Bij spoed is het totaalbedrag 73,85 euro (Urk wederom drie eurocent duurder).

Landelijke verschillen
Doordat gemeenten zelf verschillende kosten rekenen bij verlies of diefstal van een rijbewijs, lopen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs flink uiteen. In Veldhoven krijg je voor een totaalbedrag van 32,95 euro een nieuw rijbewijs. In Arnhem kost het je in totaal 102,45 euro.  De totaalkosten voor een nieuw rijbewijs met spoed liggen in Veldhoven op 67,05 euro en in Arnhem maar liefst op 136,55 euro.

Verzekering
“Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd,” zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Als je na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet je wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan je hiervoor een boete opleggen.”

Samson heeft ook nog een tip: “Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kun je niet claimen op de autoverzekering maar je kunt dan meestal ook terecht bij je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor het Rijbewijs Kostenoverzicht van Nederland.

Advertentie