De FlevoVeldboon wordt volledig geproduceerd in Flevoland, waardoor de korte keten binnen Nederland wordt gestimuleerd en we minder afhankelijk worden van import voor eiwitrijke producten.
Onderzoek en samenwerking
Binnen de pilot wordt ook onderzocht welk ras het meest geschikt is voor humane consumptie, goed voor de bodem is en makkelijk is te verwerken. Deze rassenproef wordt gedaan bij familie Grijsen, in samenwerking met kennisinstelling LBI en Poldergraan. Naast de samenwerking in Flevoland wordt ook actief kennis gedeeld binnen en buiten Nederland, om zo de veelzijdigheid van de veldboon in kaart te brengen.
Echt Flevolands
Zes Flevolandse telers, bestaande uit: Henk Janknegt (Zeewolde), Herman Navis (Almere), familie Grijsen (Zeewolde), ERF bv (Lelystad), Natuurbedrijf Äkkerwaard (Zeewolde) en de Boerderij van de toekomst (Lelystad), doen samen met maaltijdproducent De Kroes (Almere) mee aan het kansrijke project. “De potentie van de Flevolandse veldbonen is groot. De producten die we samen ontwikkelen komen hopelijk direct in de schappen van de supermarkten, hierdoor bereik je een groot publiek. Oog voor duurzame volume afzet is hierbij ons streven.”, aldus Jelle Beeren, proces en projectmanager bij De Kroes.
Growing Green Proteins
De pilot FlevoVeldboon is een onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van veldbonen voor humane consumptie in Nederland, die wordt begeleid door Louis Bolk instituut, Horizon en StapinActie, past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import. Op Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Food Forum paviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.