Regionieuws

Gemeente Nijkerk maakt zich zorgen om superkazerne

De gemeente Nijkerk denkt dat de komst van een superkazerne naar Zeewolde grote gevolgen kan hebben voor de Gelderse gemeente. Vooraf is Nijkerk ook niet op de hoogte gebracht van de plannen. Dat stelt Jaco van Putten van de ChristenUnie-SGP in Nijkerk.

Hij stelde vragen over de kazerne aan zijn college van burgemeester en wethouders. Het is overigens nog niet definitief dat de superkazerne in Zeewolde komt. "Het zijn ingewikkelde processen en er zijn veel partijen bij betrokken. Voor je het weet sta je aan de zijlijn en worden er besluiten genomen waarvan je achteraf zegt: als ik er eerder bij betrokken was geweest, had ik er rekening mee kunnen houden."

Gemeente Nijkerk maakt zich zorgen om superkazerne

"Wanneer je nu kijkt hoe druk de Nijkerkerbrug al is in de spits. Stel dat het zou komen en stel dat zevenduizend mensen er zouden gaan werken, dan ligt daar een enorme uitdaging, wat ons ook aangaat als gemeente", zegt Van Putten. Verder zijn er zorgen over de woningmarkt en de economie. "Het doel van de vragen die wij gesteld hebben, is het college oproepen om proactief aan de gang te gaan." Het raadslid denkt dan aan contact met het ministerie van Defensie, de provincie Gelderland en de provincie Flevoland.

Van Putten beklaagt zich ook over de informatievoorziening. "Je wil als gemeenteraad op de hoogte zijn van wat er gaat komen. Je wil het beste voor je inwoners en voor je ondernemers hebben. Een gemeente wordt op de hoogte gesteld van ontwikkelingen en op het moment dat het college daarvan op de hoogte is dan krijg je als raad daar ook informatie over." Volgens hem is dat allemaal niet gebeurd. "Eigenlijk weten we nog van niets."

Van Putten benadruk dat zijn partij nog geen standpunt heeft ingenomen. "We weten nog niet wat de voor- en nadelen zijn. Het zou twee kanten kunnen hebben. We willen eerst het gesprek voeren waarbij alle puzzelstukjes op tafel komen te liggen. Dat is de fase waar wij nu zijn."

Dit is een bericht van Omroep Flevoland in het kader van de samenwerking tussen de omroepen.

Advertentie