Regionieuws

GGD Flevoland wint Mondverzorgingsprijs voor project ouderenmondzorg

GGD Flevoland heeft de NVGd Mondverzorgingsprijs 2022 in de wacht gesleept voor het project ‘Flevotand Senior’. Tandheelkundig preventief medewerker Helma Ario Soeriowardojo is door de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie uitgekozen.

“In Helma hebben we een boegbeeld. Ze maakt zich enorm sterk voor ouderenmondzorg. Dat is heel bijzonder en dient als voorbeeld voor de rest van het land”, aldus de toelichting. De mondverzorgingsprijs is toegekend aan Helma voor haar inspanningen om kennis en bewustzijn over een gezonde mond bij ouderen te vergroten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro dat ten goede moet komen aan het verbeteren van de mondgezondheid voor ouderen.

GGD Flevoland wint Mondverzorgingsprijs voor project ouderenmondzorg

Helma Ario houdt zich bij GGD Flevoland bezig met preventieve mondzorg. Ze verzorgt voorlichtingsbijeenkomsten op de basisscholen. Daar leert ze kinderen hoe ze moeten tandenpoetsen en hoe ze de mond gezond kunnen houden. Helma: “GGD Flevoland zet zich van oudsher in voor gezonde gebitten van kinderen en jongeren in Flevoland. Dit is een onderdeel van de Jeugdgezondheidszorg. Maar tegenwoordig richten we onze aandacht, met het programma positief ouder worden, ook op de Ouderengezondheidszorg in brede zin. Hierbij is de mondgezondheid voor ouderen erg belangrijk. Mondgezondheid heeft invloed op de algehele gezondheid, juist bij de ouderen. Een slechte mondgezondheid kan allerlei nare gevolgen hebben voor kwetsbare ouderen. Ik ben heel blij met deze prijs van de NVGd. Het is een erkenning voor onze gezamenlijk inzet voor de bevordering van de kwaliteit van de mondzorg en mondgezondheid van kwetsbare ouderen.”

De NVGd waardeert Helma Ario Soeriowardojo omdat zij zich inzet om kennis en bewustzijn over een gezonde mond bij ouderen te vergroten. Zo organiseert zij voorlichtingsbijeenkomsten en geeft instructies aan zorgpersoneel. Ook heeft zij een webinar georganiseerd i.s.m. andere GGD-en. “We hebben vooral grote stappen kunnen zetten met ons project ‘Flevotand Senior’, een aanpak die is gefinancierd door ZonMw. Samen met mijn collega Madelein Boers hebben we de mondzorg in de regio op de kaart gezet met de focus op de zorgprofessionals. We kijken terug op een heel productief jaar waarin we aan veel activiteiten hebben deelgenomen en ook zelf activiteiten hebben georganiseerd.”, aldus Helma Ario Soeriowardojo.

Advertentie