Regionieuws

Infodag Lelystad Airport toont innovatie van luchthaven

Zaterdag 3 november is de 3e editie van de Infodag Lelystad Airport.
U bent welkom van 10.00 tot 16.00 uur in de nieuwe – nog onafgewerkte – passagiersterminal aan het Terminalplein 2.

De Infodag staat, onder het motto ‘[email protected]’, in het teken van innovatie en duurzaamheid. Nederlands nieuwe vakantievliegveld gaat de laatste bouwfase in. Bij de realisatie is in alle deelprojecten rekening houden met landelijke duurzaamheidseisen en eigen -ambities. Verschillende nieuwe initiatieven op het gebied van energiebesparing en energiegebruik, bouwtechnieken, automatiseringssystemen, circulaire economie, lokale werkgelegenheid en kennisdeling zijn bij de uitbreiding van Lelystad Airport benut. De resultaten zijn/worden zichtbaar, bijvoorbeeld in:
- de toekenning van het LEED Gold duurzaamheidscertificaat aan de terminal;
- besparing CO2-uitstoot door innovatieve funderingstechniek;
- verhoging van de luchtverkeerstoren;
- gebruik van energiebesparende Ledlampen in baanverlichting;
- een nieuw gerobotiseerd bagagesysteem;
- toepassing van gelijkstroomnet op Lelystad Airport Businesspark en Lelystad Airport;
- plaatsing van zonnepanelen en gebruik van powerparking (laadpalen op zonne-energie);
- een elektrische airbusshuttle tussen Lelystad Centrum en de luchthaven;
- hergebruik van materiaal bij de aanleg van de Anthony Fokkerweg;
- het plaatsen van een geluidmeetsysteem;
- de instelling van een Luchthavenfonds voor stimuleren van duurzaamheid en leefbaarheid op en rondom de luchthaven;
- biomonitoring, het meten van luchtkwaliteit.

Over deze en nog veel meer aspecten vindt u op de Infodag bij verschillende standhouders informatie en presentaties. Daaronder een wereldprimeur: het gerobotiseerde bagagesysteem dat binnenkort als eerste op Rotterdam The Hague Airportin gebruik wordt genomen. In 2020 volgt Lelystad Airport als tweede luchthaven. Dan is de luchthaven ook verder helemaal klaar voor de eerste vluchten.

Standhouders
Binnen vier thema’s (Bouwen, Bereikbaarheid, Werken & Leren, Omgeving) wordt u geïnformeerd door o.a. de volgende deelnemers aan de Infodag: Lelystad Airport, luchtvaartdienstverlener Viggo, bouwbedrijf Dura Vermeer, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Luchtverkeersleiding Nederland, Provincie Flevoland, Gemeente Lelystad, Rijkswaterstaat, Werkbedrijf Lelystad, Samenwerkingscollege Amsterdam Lelystad Airport, Technasium Flevoland, Paul de Ruiter Architects, Lelystad Airport Businesspark en De Lelystadse Boer.

Boardingpass
Bij de entree in de nieuwe terminal op zaterdag 3 november ontvangt u op de Infodag een boardingpass. Deze geeft recht op korting op een bezoek aan het luchtvaartthemapark Aviodrome.

Kinderactiviteiten
Speciaal voor kinderen wordt een kinderhoek ingericht met op luchtvaart gerichte activiteiten: wie maakt de langste vlucht met papieren vliegtuigjes; wie wint het levend luchthavenspel (ganzenbord), bouw de terminal na van de voor deze gelegenheid gemaakte bouwplaat. Of maak een bijzondere selfie op het vernieuwde Lelystad Airport. En misschien word je nog wel begroet en aangesproken door Leylade Robot, die deze dag model staat voor het streven van Lelystad Airport om de meest innovatieve luchthaven te zijn. Overigens mogen ook volwassenen zich door deze activiteiten laten uitdagen.

De Infodag gaat gepaard met een nieuwe uitgave van de Airportkrant met informatie over de voortgang van de aanleg van de luchthaven en de nog te doorlopen procedures voordat de luchthaven in 2020 opengaat voor de eerste passagiersvluchten. Deze 4e editie van de krant verschijnt 24 oktober huis-aan-huis in Flevoland.

Infodag Lelystad Airport toont innovatie van luchthaven
Advertentie