Regionieuws

Coronavaccinatie bewoners Coloriet begonnen

Alle woonzorgcentra van Coloriet zijn momenteel cohort vrij. “Dat hopen wij graag zo te houden. Daarom zijn wij zo ontzettend blij dat we vandaag konden starten met het vaccineren van onze bewoners. De eerste bescherming voor hen tegen het coronavirus, daar doen wij het voor”, aldus bestuurder Aukje Reinders. Coloriet geeft een inkijkje in de organisatie van de coronavaccinatie.

De zorgorganisatie heeft vijf woonzorgcentra in Dronten, Lelystad en Zeewolde. Door bewoners en families werd uitgekeken naar deze dag. Dat blijkt uit de zeer hoge bereidheid tot vaccineren. Hoewel de bewoners bezoek kunnen ontvangen, is er een aangepaste regeling vanwege de landelijke zorgen om het Britse coronavirus. Begin maart krijgen de verpleeghuismedewerkers en de bewoners hun tweede vaccinatie. “Wij hopen dan de bezoekersregeling op alle locaties te kunnen versoepelen.”

Inkijkje organisatie coronavaccinatie bewoners Coloriet

Toestemming

Een prik is misschien wel zo gezet, maar de logistiek van het zorgvuldig vaccineren van bewoners van verpleeghuizen is een hele organisatie. Aangezien dit een nieuw vaccin is, krijgen bewoners en hun eerste contactpersoon vooraf informatie over het vaccin. Hun schriftelijke toestemming wordt vastgelegd in het elektronisch cliëntendossier. De specialist ouderengeneeskunde beoordeelt vervolgens of het toedienen van het vaccin ook medisch verantwoord is.

Samenwerking in de veiligheidsregio

Op basis van deze inventarisatie heeft Coloriet 500 vaccins ontvangen en opgeslagen in de koelcel. “Dankzij onze maaltijdleverancier Maaltijd Compleet hebben wij de vaccins vervolgens in zijn koelwagen verspreid over de locaties. Met deze logistiek hebben wij vorige week ook een andere zorgorganisatie ondersteund. Om verspilling te voorkomen zijn vaccins die over waren naar de cliënten van een andere zorgorganisatie gegaan. Zo werken we in onze veiligheidsregio samen.”

Nieuwe bewoners ook vaccin

Volgende week opent Coloriet de Hoven in Lelystad een nieuwe woongroep. Om ook deze nieuwe bewoners meteen te kunnen beschermen, kregen zij tijdens de vaccinatieronde een rondleiding én een prik. Dit is vooraf met hen, familie en hun huisarts afgestemd.

Coloriet biedt ook wijkzorg en wijst op de urgentie en noodzaak van de vaccinatie van deze zorgprofessionals. “Zij zorgen van deur tot deur, met extra kans op besmetting. Wij willen dat zij ook beschermd kunnen werken.”

Foto: Coloriet

Advertentie