Regionieuws

Luchtverkeersleiding Lelystad Airport gestart

Op donderdag 7 november om 07:00 uur lokale tijd is luchtverkeersleiding gestart op Lelystad Airport. Dit wordt vermeld op de website van Lelystad Airport.
LVNL en CLSK (Commando Luchtstrijdkrachten) zijn nu gezamenlijk verantwoordelijk voor de afhandeling van het vliegverkeer. 
De luchthaven is donderdagochtend zonder beperkingen open gegaan voor het huidige vliegverkeer. Hiermee is transitie- of inregelperiode ook van start gegaan.
Hoe lang die periode duurt is nog niet helemaal zeker omdat deze duurt tot aan de openstelling voor groot commercieel handelsverkeer.

LVNL vermeld hierover het volgende:
"Lelystad Airport wordt voorbereid om, afhankelijk van het politieke besluitvormingsproces, in de toekomst handelsverkeer te accommoderen. Ter voorbereiding hierop is Lelystad Airport vanaf 7 november 2019 een gecontroleerde luchthaven. Zo kunnen zowel de luchtverkeersleiding als de huidige gebruikers van de luchthaven ervaring op doen met de wijzigingen in procedures en systemen. Dit “inregelen” is noodzakelijk om een veilige transitie mogelijk te maken. Op deze manier kan vanuit luchtverkeersleidingsperspectief op elk politiek gewenst moment ná april 2020 tot openstelling voor het handelsverkeer overgegaan worden. De vertrek- en aankomstroutes voor IFR-verkeer zijn tot de politieke besluitvorming over de openstelling voor handelsverkeer, niet beschikbaar voor handelsverkeer."

Gevolg hiervan is ook dat vanaf vandaag het voor elke vlucht verplicht is om een vliegplan in te dienen. Met een speciaal ontwikkelde app (De Larsa App) kan men deze vliegplannen indienen.

De invoering van luchtverkeersleiding heeft gevolgen voor iedere VFR-vlieger die van of naar Lelystad vliegt óf Lelystad passeert.  Ook is het met deze invoering mogelijk om IFR te vertrekken en landen op Lelystad Airport.

Op de website van LVNL is meer informatie beschikbaar over deze wijzigingen.
Luchtverkeersleiding Lelystad Airport gestart
Advertentie