Regionieuws

Provincie Flevoland neemt komende jaren groene stroom af van Vattenfall

Energiebedrijf Vattenfall gaat de komende vijf jaar groene stroom leveren aan acht provincies, waaronder Flevoland. Vanaf 2023 moet alle geleverde energie van nieuwe Nederlandse opwekinstallaties komen.

Decentralisering van energie-inkoop
Elektriciteit van provincies wordt nu nog centraal ingekocht door de Rijksoverheid, maar door een wijziging in de Aanbestedingswet zijn de provincies daar vanaf volgend jaar zelf verantwoordelijk voor. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg hebben daarom de handen ineengeslagen. Voor de periode 2020-2024 kopen ze groene stroom van Vattenfall. 

Duurzamer en groener Flevoland
Ook Flevoland krijgt, net als alle andere afnemende provincies, groene energie geleverd die in Nederland wordt geproduceerd. Om nieuwe hernieuwbare energie initiatieven te stimuleren, is afgesproken dat -vanaf 1 januari 2023- alle aan de provincies geleverde energie afkomstig moet zijn van opwekinstallaties die na 1 januari 2020 in gebruik zijn genomen.

Duurzame toekomst ambitie
Vattenfall investeert flink in hernieuwbare energieprojecten in Nederland. Het meest in het oog springt windpark Hollandse Kust Zuid, dat in 2023 in gebruik wordt genomen en dat een van de grootste offshore windparken ter wereld wordt. Daarnaast ontwikkelt het Zweedse energiebedrijf meerdere windparken op land, grond- en dakgebonden zonneprojecten en onderzoekt ze onder andere de mogelijkheden van waterstof en batterijen.

Logo Vattenfall
Advertentie