Regionieuws

Meer huidkanker in Flevoland: GGD Flevoland en KWF investeren in lokale aanpak zonbescherming

GGD Flevoland krijgt ruim €345.000,- financiering van KWF voor een driejarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen inwoners van de provincie Flevoland beter worden beschermd tegen huidkanker. Hier komt deze vorm van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas. In totaal investeert KWF € 6 miljoen in 10 projecten verspreid over Nederland.

 

Langdurig blootgesteld aan de zon

“In Flevoland is veel ruimte voor recreatie, ook op het water, en voor festivals, buitensport en agrarische activiteiten waarbij mensen langdurig worden blootgesteld aan de zon”, zegt GGD projectleider Myrthe Tienstra. “Je ziet daardoor helaas een groter aantal huidkankerdiagnoses bij ons in de regio ten opzichte van andere plekken in Nederland. Het is van groot belang dat wij in deze regio gericht aan de slag gaan met zonbescherming. Dankzij de financiering van KWF kunnen wij de komende jaren werken aan borging van preventieve maatregelen binnen bestaande structuren en aanpakken.”
“Wij zijn dankbaar dat we dankzij dit project er hier in Flevoland actief mee aan de slag kunnen gaan” aldus Marjan Vluggen, Directeur Publieke Gezondheid GGD Flevoland. 

12 GGD’en aan de slag

Naast het project van GGD Flevoland financiert KWF nog 9 projecten, uitgevoerd door in totaal 12 GGD’en verspreid over Nederland. GGD GHOR Nederland, de branchevereniging van GGD’en, is blij met de financiering. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “We gaan aan de slag op plaatsen waar mensen het meest blootgesteld worden aan risicofactoren van kanker. Vandaar dat 10 projecten starten in 12 regio’s waar long- of huidkanker meer voorkomen dan in de rest van Nederland. Preventie is hierbij essentieel. Dicht bij de mensen, en doelgericht. Met de KWF-projectfinanciering kunnen GGD'en meer doen aan de preventie van long- en huidkanker in hun regio, naast lopende projecten zoals Rookvrije omgeving en de Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen. Een zeer positieve ontwikkeling.”  

Advertentie