Regionieuws

Nationale herdenking 4 mei en Bevrijdingsdag

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, onder leiding van oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, heeft zondag 12 april de plannen voor de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bekend gemaakt.

De officiële herdenkingen met publiek zijn, in verband met de coronacrisis, afgelast. Dat geldt ook voor de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen wel net als normaal op 4 mei een krans leggen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar daar zijn dus geen bezoekers bij. Wel zijn Verbeet, burgemeester Halsema en premier Rutte aanwezig. Na de kranslegging houdt de koning op de lege Dam een toespraak. De ceremonie is live te volgen bij de NOS.

Tijdens de ceremonie wordt een gedicht voorgedragen door de 16-jarige Eva Pronk, spreekt schrijver Arnon Grunberg in de Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht uit en zingt Simone Kleinsma een lied in de Nieuwe Kerk, begeleid door een kleine delegatie van het Metropole Orkest.

Vlag halfstok

Thuis taptoe blazen

De organisatie roept mensen nadrukkelijk op om de herdenking thuis te volgen via televisie of internet en vooral niet naar de Dam te komen. De Dodenherdenking begint zoals ieder jaar met het trompetsignaal taptoe (niet te verwarren met the Last Post), om 19.58 uur. Het Nationaal Comité roept alle mensen met een blaasinstrument op om het signaal vanuit huis mee te spelen! Na twee minuten stilte zal het volkslied klinken; het is de bedoeling dat mensen dat thuis ook meezingen. LOZ zal de tekst op een later moment ook publiceren.

Vlag

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd. 

Bevrijdingsdag

Ook voor 5 mei, bevrijdingsdag, zijn alle activiteiten afgelast. Bitter, omdat we dit jaar 75 vrijheid zouden vieren. Alle evenementen in het kader daarvan zijn verplaatst naar volgend jaar. Verder zijn er vanwege anticoronamaatregelen ook geen Bevrijdingsfestivals. Wel laten ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei via internet van zich horen en wordt er een Vrijheidsvuur ontstoken in Wageningen, dat daarna langs de verschillende provincies gaat.

Advertentie